Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Nemci vyšetrujú kolínskych policajtov: Počas sexútokov nič neurobili!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN/HELSINKI -Skupinu policajtov v Kolíne nad Rýnom vyšetrujú pre podozrenie zo zanedbania služobných povinností počas silvestrovskej noci, keď došlo v centre tohto nemeckého mesta k hromadnému obťažovaniu a okrádaniu žien. Oznámila to dnes prokuratúra v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, ktorú citovala agentúra DPA.

Viacero príslušníkov miestnej polície čelí podozreniam, že počas osláv príchodu nového roka zanedbalo povinnosti a neposkytlo pomoc osobám v ohrození. V skupine, ktorá čelí vyšetrovaniu, je aj bývalý veliteľ polície v Kolíne nad Rýnom Wolfgang Albers. 

Ten sa stal v súvislosti so silvestrovskými násilnosťami terčom ostrej kritiky a pod tlakom verejnosti ho minulý týždeň odvolali z veliteľskej funkcie. Okrem iného mu vytýkali napríklad to, že zadržiaval informácie o pôvode podozrivých.

V súvislosti s kolínskymi udalosťami bolo celkovo podaných 561 trestných oznámení, približne 45 percent z nich sa týkalo sexuálneho násilia. Samotné obete i svedkovia vypovedali, že páchateľmi boli prevažne mladí opití muži severoafrického alebo arabského výzoru. Okrem Kolína nad Rýnom došlo k podobným incidentom počas novoročných osláv aj v ďalších veľkých nemeckých i európskych mestách. 

 

Sexútoky hlásia z ďalšej krajiny: Policajti vyšetrujú incidenty aj v Helsinkách!

Fínska polícia vyšetruje sedem prípadov sexuálnych útokov a obťažovania žien, ku ktorým údajne došlo v Helsinkách počas silvestrovskej noci, pričom ich strojcami sú pravdepodobne muži s cudzokrajným pôvodom. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Uvedené incidenty sa údajne odohrali na hlavnom námestí fínskej metropoly Helsinki a v jeho okolí. Políciu o nich podľa vyjadrenia helsinskej vrchnej inšpektorky Teije Koskenmäkiovej-Karaharjovej upovedomili obete a tiež očití svedkovia.

Koskenmäkiová-Karaharjová uviedla, že vyšetrovatelia zatiaľ nevedia, či spolu jednotlivé prípady súvisia. Dodala však, že takéto incidenty nie sú ničím neobvyklým počas osláv, pri ktorých sa požíva "veľké množstvo alkoholu". V súvislosti s vyšetrovanými prípadmi polícia doposiaľ nikoho nezatkla.

Správy o útokoch z Fínska sa objavili po tom, ako došlo počas osláv príchodu nového roka k masovému sexuálnemu obťažovaniu a napádaniu žien v centre nemeckého Kolína nad Rýnom, ktoré je pripisované takisto mužom cudzokrajného pôvodu, dodala AP. 

Viac o téme: Sexútoky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu