Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ostrá kritika Európy: Migračnú krízu nezvláda, je to obrovský chaos!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SKOPJE - Macedónsky prezident Gjorgje Ivanov dnes ostro skritizoval Európsku úniu za nedostatok finančnej podpory a zdieľania údajov o migrácii, pričom dodal, že ohľadom utečeneckej krízy narastá v jeho krajine napätie.

Ivanov po stretnutí s predsedom Európskej komisie Donaldom Tuskom novinárom povedal, že Macedónsko "čelí nedostatku materiálu, ľudských aj technických kapacít potrebných na riešenie hrozieb a rizík pre národnú bezpečnosť". Ivanov ďalej uviedol, že "riziko konfliktu medzi utečencami a migrantmi, medzi migrantmi a políciou či armádou, alebo migrantmi a miestnymi obyvateľmi je vysoké". Macedónsko má podľa neho kapacity na dočasné ubytovanie zhruba 2000 ľudí.

Prezident podľa agentúry AP varoval, že "akýkoľvek nárast týchto čísel sa podpíše pod permanentné a priame zvýšenie hrozieb a rizík pre národnú bezpečnosť Macedónska". Cez hranice krajiny len v tomto roku prešlo približne 500.000 migrantov.

Intenzívnejšiu spoluprácu Európskej únie so západným Balkánom v otázke migračnej krízy požadoval v piatok v Budapešti aj predseda vlády Macedónska Nikola Gruevski na schôdzke s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom. "Macedónsko urobí všetko pre to, aby minimalizovalo riziká v tejto situácii, a ráta aj so skúsenosťami Maďarska," povedal Gruevski s tým, že Skopje si nemôže dovoliť vpúšťať denne 10.000 migrantov, ktorí by nabúrali fungovanie štátu.

Viac o téme:
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu