Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Terorista z al-Kájdy sa tváril ako utečenec: Vodca džihádistickej bunky žiadal v Taliansku o azyl

Mehdi Ben Nasr sa tváril ako obyčajný utečenec. Zobraziť galériu (2)
Mehdi Ben Nasr sa tváril ako obyčajný utečenec. (Zdroj: SITA/AP, Polícia)

RÍM/LONDÝN - Šéf teroristickej skupiny, príbuznej al-Kájde, bol prepašovaný cez Stredozemné more do Európy, kde sa snažil vystupovať ako utečenec. Mehdi Ben Nasr (38) strávil sedem rokov vo väzení za to, že bol vodcom džihádistickej bunky, ktorá regrutovala samovražedných atentátnikov v Európe a posielala ich do Iraku a Afganistanu.

Ďalšia hrozba v radoch utečencov: Zo Sýrie prichádzajú nielen radikáli, ale aj iní zločinci

Európski lídri popierajú, že by existovali dôkazy o džihádistoch využívajúcich utečeneckú krízu na to, aby sa vydávali za migrantov. Spravodajskí analytici však varovali, že títo bojovníci by mohli využiť migračné trasy na príchod do Európy tak, že ich nikto neodhalí. Identifikácia úradmi v Grécku či Taliansku nemusí byť dostatočná a vedie k strachu, že pri jej zlyhaní by mohlo dôjsť k násilným útokom na európske mestá.

Mehdi Ben Nasr bol zatknutý v roku 2007 pri protiteroristickej operácii v Európe, ktorá prebehla v Británii, Francúzsku, Portugalsku či Taliansku, kedy polícia zabavila otravné látky, diaľkové výbušné detonátory aj príručky Al-Kájdy o partizánskej vojne. "Mehdi bol "terorista najnebezpečnejšieho druhu", pretože bol expert na výbušniny a patril do skupiny "North Star", ktorá regrutovala a zabezpečovala presun džihádistov na Blízky východ," povedal pre denník Il Gionarle zdroj z talianskej spravodajskej služby.

Mehdi Ben Nasr
Zobraziť galériu (2)
Mehdi Ben Nasr  (Zdroj: SITA/AP, Polícia)

Po odpykaní sedemročného trestu Mehdiho deportovali z Talianska do Tuniska, ale minulý mesiac sa pokúsil votrieť medzi 200 utečencov zachránených talianskou vojnovou loďou v Stredozemnom mori. Mehdi prišiel na Sicíliu 4. októbra pod falošným menom Mohamed Ben Sar a žiadal o politický azyl. Bol zatknutý pre podozrenie z obchodovania s ľuďmi.

"Dňa 7. októbra 2015, štyria zahraniční občania tuniskej štátnej príslušnosti, boli zatknutí a obvinení z napomáhania nelegálnemu prisťahovalectvu," informovala polícia v Agrigente a dodala: "Počas vyšetrovania vyšlo najavo, že prisťahovalci už boli vyhostení z Talianska, ale vrátili sa cez Lampedusu spolu s migrantmi rôznych etník." Mužov odovzdali tuniskej polícii.

Viac o téme: Al-kájdaMehdi Ben NasrMohamed Ben Sar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu