Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zeman: Väčšina utečencov si súcit nezaslúži, deti používajú ako živý štít

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA/ZAATARÍ - Väčšina utečencov si podľa prezidenta Miloša Zemana nezaslúži súcit, pretože sú to spravidla mladí, zdraví a dobre materiálne zabezpečení muži. Deti používajú len ako živý štít. V dnešnom rozhovore pre blesk.tv prezident tiež uviedol, že by nebol proti nápadu svojho predchodcu Václava Klausa usporiadať referendum o kvótach na rozdelenie utečencov, ktoré chce napriek odporu Česka presadiť väčšina štátov Európskej únie.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakcii uviedol, že nie je možné spochybňovať motiváciu utečencov. Podľa europoslanca a podpredsedu STAN Stanislava Polčáka sa Zeman aj Klaus snažia týmto spôsobom zakryť vlastné problémy.

Zeman uviedol, že aj on cíti súcit pri pohľade na deti utečencov, ktorí prichádzajú do Európy. Otázkou ale je, prečo ich rodičia "ťahajú" so sebou a vystavujú ich napríklad riziku utopenia v gumových člnoch. Tým, že vyvolávajú súcit voči deťom, ktorý je úplne oprávnený, prenášajú tento súcit aj na tých, ktorí si to nezaslúžia, uviedol prezident. O väčšej časti utečencov hovoril ako o mužoch s "iPadmi" či "iPhonmi", ktorí majú v druhom vrecku "tisíce eur alebo tisíce dolárov".

"Ľudia jednoducho utekajú pred vojnou, snažia sa zachrániť svoje deti, zachrániť svoje rodiny, zachrániť holý život. Nemyslím si, že je možné spochybňovať motiváciu vojnových utečencov," reagoval na Zemanove slová Sobotka počas svojej návštevy Jordánska. Aj keď časť migrantov ide do Európy za lepšími životnými podmienkami, je nutné pomáhať, a to práve v krajinách, ako je Jordánsko, dodal premiér pri návšteve utečeneckého tábora Zaatarí neďaleko sýrskych hraníc.

Zeman súdi, že svojim postojom k migrantom len varuje pred reálnym nebezpečenstvom, pred ktorým iní politici zatvárajú oči. Znovu odmietol nedávnu kritiku českých detenčných zriadení pre utečencov z úst vysokého komisára OSN pre ľudské práva aj ombudsmanky Anny Šabatovej. Tá sa podľa Zemana "svojimi militantnými názormi" len snaží zviditeľniť. Hovorkyňa Šabatovej Iva Hrazdílková povedala, že ombudsmanka robí len to, čo jej káže zákon a výroky prezidenta komentovať nebude.

Exprezident Klaus chce usilovať o to, aby Sobotkova vláda "zlegalizovala" svoj postoj k rozhodnutiu Európskej únie o kvótach na prerozdeľovanie utečencov v mimoriadnych voľbách alebo referende. Zeman predčasné voľby nepovažuje za vhodné riešenie, zatiaľ čo o plebiscite by premýšľal a nebol by proti. Sobotkov koaličný kabinet je proti kvótam, ale nechce sa brániť súdnou cestou, zatiaľ čo Zeman by sa k žalobe Slovenska na Európsku komisiu pripojil. Sobotka považuje ľudové hlasovanie o kvótach za zbytočné. Stovky miliónov českých korún, ktoré by stálo, je podľa neho účelnejšie poskytnúť ľuďom v Jordánsku, Turecku alebo Libanone.

Polčák v Otázkach Václava Moravca uviedol, že Zeman aj Klaus sú svojimi vyjadreniami v súvislosti s migračnou krízou vedení snahou "zakryť svoje minulé alebo súčasné problémy". Zeman má podľa europoslanca problémy so svojím kancelárom Vratislavom Mynářom, ktorý nezískal bezpečnostnú previerku. Klaus vraj chce, aby sa zabudlo na jeho kontroverznú amnestiu.

Viac o téme: UtečenciMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu