Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Do Európy môžu zamieriť ďalšie milióny sýrskych utečencov, tvrdí Unicef

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Ak sa nepodarí ukončiť konflikt v Sýrii, môžu sa na cestu do Európy vydať ďalšie milióny utečencov. Uviedol to dnes regionálny predstaviteľ Detského fondu OSN (UNICEF), ktorého citovala agentúra Reuters.

"Zo Sýrie by mohli odísť ďalšie milióny a milióny utečencov, ktorí môžu napokon zamieriť do Európskej únie a do ďalších oblastí," povedal regionálny riaditeľ UNICEF pre Blízky východ a severnú Afriku Peter Salama.

V tejto súvislosti upozornil, že v Sýrii stále žije takmer osem miliónov obyvateľov, ktorí museli v dôsledku vojenského konfliktu opustiť svoje domovy.  Od začiatku konfliktu v Sýrii v roku 2011 muselo svoje domovy opustiť už vyše 11,5 milióna ľudí. Takmer štyri milióny Sýrčanov ušli do susedných krajín, z toho polovica do Turecka.

Z Grécka do Macedónska prišlo za 24 hodín 7600 migrantov

Okolo 7600 migrantov, mnohí zo Sýrie zmietanej občianskou vojnou, prekročili od stredy 18.00 h SELČ do štvrtka šiestej hodiny rannej hranice z Grécka do Macedónska. Oznámil to dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). "Od našich gréckych kolegov máme informácie, že (ďalšie) autobusy sú na ceste, takže budú prichádzať a naďalej aj prichádzajú," povedala agentúre Reuters Alexandra Krauseová z UNHCR.

Macedónsko je pre migrantov tranzitnou krajinou na ich ceste cez Srbsko a Maďarsko ďalej na západ. Sýrski utečenci prichádzajú do Macedónska cez Turecko alebo grécke ostrovy v Egejskom mori.

Viac o téme: UtečenciEurópaUNICEF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu