Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Po významnom úspechu nezaháľajú: Irackí vojaci pokračujú v čistení Mósulu od zvyškov Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Bram Janssen)

MÓSUL - Iracká armáda pokračuje v operácii proti militantom Daeš v centrálnych častiach mesta Mósul, ktoré majú stále pod kontrolou. Predstavitelia ozbrojených síl to uviedli dnes pre agentúru AP po tom, ako vojaci dosiahli vo štvrtok významný úspech.

Podľa vyjadrenia generálporučíka Abdala Wahába Saadího a podplukovníka Saláma Husajna prebieha "čistenie" územia v mósulskom Starom meste, kde armáda počas predošlého dňa prevzala kontrolu aj nad zničenou Veľkou Núrího mešitou ako niekdajším významným symbolom Daeš. Iracký premiér Hajdar Abádí následne ohlásil koniec samozvaného kalifátu Daeš, ktorý táto organizácia vyhlásila práve z uvedenej mešity.

Armáda v západnom Mósule podľa Saadího ďalej postupuje a nachádza sa už len zhruba 700 metrov od rieky Tigris, ktorá toto veľkomesto rozdeľuje na dve polovice. Východný Mósul sa irackým silám podporovaným koalíciou na čele s USA podarilo dobyť ešte v januári, na čo sa vo svojej ofenzíve zamerali na západnú časť, kde sa nachádza aj Staré mesto.

Historickú Veľkú Núrího mešitu, ktorá bola známa šikmým minaretom z 12. storočia, minulý týždeň Daeš vyhodil do vzduchu, čo iracká vláda označila za znamenie blížiacej sa porážky tejto organizácie v Mósule. Premiér Abádí vo štvrtok vyhlásil, že už čoskoro bude oslobodený spod nadvlády Daeš celý Mósul, k čomu malo podľa pôvodného sľubu vlády dôjsť ešte vlani. Iracká armáda odhaduje, že v obliehanom Starom meste sa nachádzajú stovky militantov, ktorí sa skrývajú medzi civilistami v ich rozpadávajúcich sa domoch.

Viac o téme: DaešMósul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu