Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ofenzíva na Rakku je v plnom prúde: Bombardéry zasiahli pozície džihádistov

Zničenie po náletoch v Rakke.
Zničenie po náletoch v Rakke. (Zdroj: SITA/Aamaq News Agency via AP)

RAKKA - Bojové lietadlá sýrskej armády bombardovali dnes pozície džihádistickej skupiny Daeš v oblasti západne od mesta Rakka na južnom brehu rieky Eufrat. S odvolaním sa na sýrske štátne médiá to dnes napísala agentúra Reuters.

"Letectvo zničilo stanovištia a obrnené vozidlá" na vidieku približne 70 kilometrov západne od tejto bašty Daeš v Sýrii, uviedla štátna tlačová agentúra SANA. Spojenými štátmi podporované milície medzičasom pri separátnej operácii postupujú do okrajových častí mesta v rámci v utorok spustenej ofenzívy na Rakku, hlavné mesto kalifátu, ktorý vyhlásila skupina Daeš v roku 2014 po obsadení častí územia Sýrie a Iraku. Rakka je poslednou mestskou baštou Daeš okrem irackého Mósulu, kde už militanti bránia iba centrum. Džihádisti majú Rakku pod kontrolou od roku 2014.

Bojovníci Sýrskych demokratických síl (SDF) sa priblížili k Rakke z viacerých strán a od novembra, keď začali svoju operáciu nazvanú Hnev Eufratu, už obsadili desiatky okolitých miest a dedín. Cieľom je obkľúčiť a dobyť Rakku. Džihádisti Daeš však majú stále otvorenú cestu smerom na juh, aj keď medzinárodná koalícia na čele s USA zničila mosty cez rieku Eufrat, ktorá preteká popri meste z tejto svetovej strany.

Aliancia SDF, ktorá združuje kurdské a arabské milície, vyzvala koncom mája bojovníkov Daeš v Rakke, aby zložili zbrane ešte pred očakávaným útokom na toto mesto. Prisľúbila im, že ak zložia zbrane, nič sa im nestane.

Viac o téme: SýriaRakkaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu