Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Silný výbuch zasiahol evakuačný konvoj: Počet mŕtvych stúpa, zranených počítajú na desiatky

Teroristický útok na konvoj autobusov. Zobraziť galériu (2)
Teroristický útok na konvoj autobusov. (Zdroj: Twitter/MauriceSchleepe)

ALEPPO - Najmenej 100 ľudí prišlo o život pri dnešnom útoku na konvoj autobusov pri Aleppe na severe Sýrie. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na záchranárov v službách sýrskej opozície, podľa ktorých dobrovoľníci z miesta krviprelievania odniesli najmenej stovku tiel. Predchádzajúca bilancia uvádzala 43 mŕtvych.

K incidentu došlo podľa agentúry Reuters v oblasti Rašidín ležiacej na periférii Aleppa, kde čakajú na vstup do mesta desiatky autobusov prevážajúcich šiitských obyvateľov dedín Fua a Kafrája, ktoré sú evakuované na základe dohody medzi bojujúcimi stranami.

Video nie je vhodné pre deti a slabšie povahy:

Podľa sýrskej štátnej televízie explodovala nálož umiestnená v aute. Televízia odvysielala zábery, na ktorých je vidieť telá ležiace na zemi a hustý čierny dym stúpajúci z viacerých požiarov. Autobusy boli očiernené výbuchom a ich okná sú vybité. S niekoľkodňovým oneskorením sa v piatok začala evakuácia štyroch miest a obcí v Sýrii obliehaných povstalcami, resp. provládnymi silami, ktorú sprostredkovali Irán a Katar.

Teroristický útok na konvoj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/MauriceSchleepe)

Približne 60 autobusov vezúcich asi 2300 ľudí vyrazilo ráno v sprievode sanitiek zo sunnitských miest Madája a Zabadání ležiacich v provincii Damask v blízkosti hraníc s Libanonom, ktoré sú v obkľúčení provládnych síl. Dopravili ich do provincie Idlib nachádzajúcej sa na severozápade Sýrie a ovládanej povstalcami.

 

 

Ďalších asi 75 autobusov odviezlo v provincii Idlib okolo 5000 ľudí zo šiitských dedín Fua a Kafrája, ktoré obliehajú povstalci. Ich cieľom boli vládou kontrolované oblasti provincie Aleppo. Podľa dohody má mestá Madája a Zabadání opustiť 20.000 ľudí, z obcí Fua a Kafrája sa nútene odsťahuje 4000 obyvateľov. 

Evakuácia sa však dnes podľa SOHR "zasekla" v dôsledku sporov medzi vládou a povstalcami týkajúceho sa realizácie odsunu. Zastavila ju skupina Tahrír aš-Šám blízka al-Káide, ktorá žiada, aby okolo 100 provládnych bojovníkov z autobusov vystúpilo a vrátilo sa späť do Fuy a Kafráje.

Viac o téme: AutobusBombaSýriaAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu