Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ďalší islamista je vo väzbe: Dolapili možného vodcu Daeš v Nemecku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERLÍN - Na najznámejšieho z piatich sympatizantov Daeš, ktorých zadržali v utorok v Nemecku a čelia podozreniu z náboru dobrovoľníkov pre túto teroristickú organizáciu, uvalili dnes vyšetrovaciu väzbu. Ako informoval hovorca Spolkovej prokuratúry so sídlom v Karlsruhe, rozhodlo sa o tom dnes po vypočutí abú Walá pred vyšetrujúcim sudcom.

Pod spomínaným menom sa skrýva 32-ročný iracký občan Ahmad Abdulaziz Abdullah A., ktorý bol dlho považovaný za ústrednú postavu islamistickej scény v Nemecku, či dokonca za najvyššieho predstaviteľa Daeš v Nemecku.

Zatiaľ nevedno, či sa abú Walá pri tejto príležitosti vyjadril k podozreniam. Po vypočutí ho zabaleného v deke odprevadili k pristavenému transportéru. Piatich podozrivých mužov zadržali v utorok ráno v Dortmunde, Duisburgu a na viacerých miestach v spolkovej krajine Dolné Sasko.

Na dvoch podozrivých zo štvorice, ktorú tvorili Turek Hasan C. (50), Boban S. (36) s nemecko-srbským občianstvom, občan Kamerunu Ahmed F.Y. (26) a nemecký občan Mahmoud O. (27), uvalili vyšetrovaciu väzbu ešte v utorok. O prípadnom uvalení väzby na zvyšné dve osoby by sa malo rozhodnúť v priebehu nasledujúcich hodín.

Utorkovej akcii nemeckých bezpečnostných zložiek predchádzalo podľa tlačovej agentúry DPA niekoľko mesiacov pokračujúce vyšetrovanie. Vyšetrovateľom výrazne pomohlo svedectvo 22-ročného mladíka bojujúceho v radoch Daeš v Sýrii, ktorý odtiaľ ušiel do Turecka a následne sa vrátil do Nemecka.

Viac o téme: NemeckoIslamistaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu