Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Boje o Mósul pokračujú: Zabitých bolo asi 900 islamských militantov, tvrdia Američania

Boj o Mósul
Boj o Mósul (Zdroj: SITA/AP)

BAGDAD - Americká armáda odhaduje, že v bojoch o Mósul bolo zabitých 800 až 900 členov teroristickej organizácie Daeš. OSN vysiela z Dubaja humanitárnu pomoc pre irackých utečencov a podľa jej dnešných informácií má 1500 humanitárnych zásielok doraziť do severného Iraku v piatok.

Americký generál Joseph Votel, ktorý stojí na čele amerického Centrálneho velenia pre Blízky východ, Perzský záliv a severnú Afriku (CENTCOM), povedal, že v bojoch o Mósul, ktoré začali 17. októbra, padlo podľa odhadov americkej armády 800 až 900 členov Daeš. Podľa neho je ťažké poskytnúť presnejší údaj, pretože radikáli sa premiestňujú a snažia sa zamiešať medzi civilistov.

Daeš má podľa Votela problém straty rýchlo nahrádzať, pretože je pre neho nebezpečné premiestňovať svojich ľudí v konvojoch. Iracká armáda a spojenecké milície postupujú k Mósule pomerne rýchlo z niekoľkých smerov. Zatiaľ sú v jeho blízkosti, väčšie problémy sa očakávajú na území mesta. Americká armáda odhaduje, že vo vnútri Mósulu je asi 3000 až 5000 členov Daeš a v okolí 1000 až 2000.

Iracké špeciálne jednotky dnes prehľadávali sieť podzemných tunelov v nedávno dobytej dedine asi desať kilometrov východne od Mósulu a objavili výrobňu výbušnín, ktorú využívali islamisti. Tunely boli vybavené svetlami a vetrákmi a jeden viedol z mešity na neďalekú cestu. Radikáli využívali tunelov, aby zmiatli lietadlá medzinárodnej koalície. V rôznych budovách nastražili výbušniny, aby spomalili postup irackej armády.

Očakáva sa, že Daeš použije civilistov ako ľudské štíty a využije možno tiež primitívne chemické zbrane. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyškolila 90 irackých zdravotníkov v organizovaní pomoci v okamihoch, kedy ju bude potrebovať veľké množstvo ľudí. Podľa WHO by sa na útek z Mósulu mohlo vydať až 700.000 ľudí a 200.000 osôb bude možno potrebovať naliehavú pomoc. Počíta sa s tým, že až 90.000 detí bude potrebné očkovať a že medzi utečencami bude 8000 tehotných žien.

Informácie o ľudských štítoch potvrdilo agentúre Reuters niekoľko svedkov, ktorí sa sami stali obeťami radikálov. Islamisti podľa nich donútili ženy, deti a staršie osoby z dvoch dedín, aby išli s nimi ako ľudské štíty až do Mosulu. Staršieho chlapca a muža od ostatných oddelili a ich osud je neznámy. Dedinčania boli zo služieb radikálov prepustení, akonáhle dorazili do mesta, a islamisti im povedali, nech zostanú u príbuzných. "Boli zakrvácaní a bosí a ich oblečenie bolo pokryté prachom. Plakali sme, keď sme ich uvideli," opísal jeden z obyvateľov Mosulu.

Zatiaľ z oblasti Mósulu odišlo podľa dnešnej správy ministerstva pre migráciu 12.000 ľudí. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) dnes oznámil, že posiela stany, prikrývky a ďalšiu humanitárnu pomoc do severného Iraku zo Spojených arabských emirátov. Pripravených je 7000 balíkov pomoci a prvých 1500 má doraziť v piatok.

Tábory pre utečencov sa zriaďujú na severe Iraku. Ofenzíva v Mósule je najväčšou irackou vojenskou operáciou od invázie vedenej Američanmi v roku 2003. Podieľa sa na nej cez 25.000 irackých vojakov, policajtov, členov kurdských síl, sunnitských kmeňových bojovníkov a príslušníkov šiitskych milícií.

Viac o téme: USAIrakSpojené štáty americkéDaešMósulIslámisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu