Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Falošná hra Ruska odhalená? Za obávanými hackermi Daeš stojí Moskva, tvrdia tajné služby

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR, thinkstock.com)

WASHINGTON - Podľa amerických a nemeckých spravodajských služieb hackerská armáda Kybernetický kalifát v skutočnosti nikdy nepracovala pre teroristickú organizáciu Islamský štát (Daeš), ale je to súčasť ruskej tajnej internetovej špionáže vedenej proti Západu.

Strach z novej vojny je tu: Po ruskej armáde smerujú ku Krymu aj ukrajinské vojská!

Kybernetický kalifát mal pracovať pre Daeš ako jeho internetová zbraň proti nepriateľom. Za dva roky napadol ciele v mnohých krajinách, vrátane údajného získania prístupu k prísne tajným e-mailom, ktoré patrili vyšším britským vládnym úradníkom, preniknutia do databázy amerického ministerstva obrany a on-line zverejnenie osobných údajov zo 1400 vojenských pobočiek

Najväčšej mediálnej slávy sa mu dostalo v apríli 2015 po nabúraní sa do francúzskeho televízneho kanála TV5Monde a zmene obsahu internetovej stránky s heslom "Je suis ISIS." Tento útok videli milióny ľudí na celom svete a skupine sa dostalo pozornosti, ktorú potrebovala.

Falošná hra Ruska odhalená?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Američanmi vedená koalícia proti Daeš vzala hrozbu Kybernetického kalifátu vážne a nasadila mnohé spravodajské zdroje na sledovanie a štúdium skupiny. Obavy Západu vzrástli tento rok v apríli kvôli správam, že hackeri Daeš chcú vytvoriť nový Spojený Kybernetický ​​kalifát. Spojenie džihádistických hackerov z viacerých krajín by predstavovalo významnú on-line hrozbu.

Pentagón oznámil rozpútanie skutočnej kybernetickej vojny proti Daeš, vrátane útokov amerického kybernetického komanda proti komunikácií Daeš v snahe narušiť jeho činnosť. Akcie Pentagónu sa však nesústredili iba na internetové pole, ale v auguste 2015 bol pri nálete na sýrske mesto Rakka, baštu Daeš, zabitý Junaid Hussain, 21-ročný britský džihádista pakistanského pôvodu, ktorý bol najznámejším hackerom skupiny.

Už dlhší čas sa však šepká, že Kybernetický ​​kalifát nie je to, čo o sebe tvrdí. Francúzske spravodajské slúžby skúmali skupinu tesne po útoku na TV5Monde a dospeli k záveru, že hackeri vlastne nemajú nič spoločné s Daeš, ale s Kremľom, a to najmä skupinou APT 28, ktorá je podľa západných bezpečnostných expertov tajnou rukou Moskvy. Inými slovami je Kybernetický ​​kalifát ruská spravodajská operácia.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Americké tajné služby, vrátane National Security Agency, ktorá riadi americkú počítačovú špionáž, prišli k podobným záverom. "APT 28 je ruská spravodajská služba," vysvetlil expert NSA. "Hoci Kybernetický ​​kalifát deklaruje podporu Daeš, neexistujú žiadne náznaky, technické alebo iné, že je so skupinou prepojený."

Denník Der Spiegel zverejnil, že nemecké špionážne služby tiež dospeli k záveru, že ​​kalifát je v skutočnosti tajná ruská operácia. Podľa nich má Kremeľ na výplatnej listine svojich bezpečnostných agentúr 4000 hackerov. Spolu ide o impozantnú kybernetickú silu, ktorá pôsobí na rôznych frontoch tak, aby narúšala záujmy Západu.

Kybernetický ​​kalifát je inak povedané ruskou operáciou pod falošnou vlajkou. V špionáži však nejde o žiadny nový prvok, ale bežnú prax, s ktorou majú Rusi bohaté skúsenosti. Informoval portál observer.com.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu