Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Daeš zverejnil fotografie útočníkov z masakru v reštaurácii: Každý má odporný úsmev na tvári

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DHÁKA - Džihádistická organizácia Daeš dnes zverejnila fotografie piatich mužov, o ktorých tvrdí, že spáchali piatkový útok v reštaurácii v bangladéšskej Dháke. Americký portál SITE špecializovaný na monitorovanie islamistických stránok informoval, že fotografie predpokladaných páchateľov sa na internete objavili dnes.

Muži sú identifikovaní svojimi bojovými menami naznačujúcimi, že ide o Bangladéšanov. Každý z mužov pre fotografiu pózoval s úsmevom na tvári a s čiernou vlajkou Daeš v pozadí.

FOTO Hororu v reštaurácii, ktorú vyhľadávajú cudzinci: Vtrhol tam Daeš, desiatky mŕtvych!

SITE informovala, že Daešom vedená tlačová agentúra Amak zverejnila nové podrobnosti o útoku. Islamisti pri ňom údajne použili "nože, sekáče, útočné pušky a ručné granáty, pričom moslimovia z ich útoku vyviazli bez úhony"Podľa bangladéšskeho denník Daily Star útočníci mučili každého, kto nedokázal recitovať súry z Koránu.

V skoršom vyhlásení sa Daeš prihlásil k zodpovednosti za útok a rukojemnícku drámu v Dháke, pričom spresnil, že jeho muži útočili na občanov "križiackych krajín".

Dodal, že občania týchto štátov nebudú v bezpečí, kým lietadlá ich krajín budú zabíjať moslimov. Prepad obľúbenej reštaurácie v Dháke si vyžiadal životy 20 rukojemníkov a dvoch policajtov. Zastrelených bolo aj šesť útočníkov. Očití svedkovia informovali, že útočníkov mohlo byť päť až osem. Smrť svojich občanov medzičasom potvrdili Taliansko, Japonsko, India i USA.

Vláda v Tokiu vysiela letecký špeciál po pozostalých po obetiach z útoku v Dháke

Japonská vláda dnes vyšle svoj letecký špeciál do Bangladéša, aby odtiaľ evakuoval rodinných príslušníkov siedmich japonských občanov, ktorí sa uplynulý piatok stali obeťou teroristického útoku na reštauráciu v Dháke. Po mimoriadnom zasadnutí bezpečnostného kabinetu o tom dnes v Tokiu informoval šéf japonskej diplomacie Fumio Kišida.

Japonský premiér Šinzó Abe na schôdzke deklaroval, že Japonsko bude v "spolupráci s medzinárodným spoločenstvom podnikať všetky dostupné kroky na vykorenenie terorizmu". Pripravenosť podporiť Bangladéš v jeho snahách zabrániť šíreniu násilného extrémizmu v noci nadnes vyjadril aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Panovo vyhlásenie vyjadruje nádej, že "tí, ktorí stoja za týmto zločinom, budú identifikovaní a potrestaní". Zdôraznil tiež nutnosť zosilniť regionálne a medzinárodné opatrenia v oblasti boja s terorizmom. Prepad obľúbenej reštaurácie v Dháke si vyžiadal životy 20 rukojemníkov a dvoch policajtov. Zastrelených bolo aj šesť útočníkov. Očití svedkovia informovali, že útočníkov mohlo byť päť až osem. Smrť svojich občanov medzičasom potvrdili Taliansko, Japonsko, India i USA.

Viac o téme: DhákaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu