Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sýrski povstalci podporovaní USA postupujú k bašte Daeš pri hraniciach s Irakom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT – Sýrski povstalci, podporovaní náletmi koalície na čele s USA, začali v utorok večer ofenzívu blízko hraníc s Irakom, ktorej cieľom je dobyť mesto Búkamál okupované Daeš. Dúfajú, že sa im tak podarí prerušiť jedno z hlavných dopravných spojení medzi Sýriou a Irakom, využívaných touto extrémistickou organizáciou, informuje agentúra AP.

Podľa citovaných vyjadrení povstaleckej skupiny Nová sýrska armáda bude začatá operácia koordinovaná s irackými kmeňmi v danej oblasti, ako aj s irackými silami, ktoré bojujú proti IS na opačnej strane hraníc. Povstalci vyzývajú obyvateľov Búkamálu, aby sa počas bojov nepribližovali k pozíciám Daeš.

Hovorca Novej sýrskej armády Muzáhim Salúm povedal, že pozemnej ofenzíve predchádzalo v ten istý deň popoludní viacero náletov medzinárodnej koalície na čele s USA. "Naším cieľom je odrezať Sýriu od Iraku," doplnil v telefonickom rozhovore.

Mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii uviedla, že bojovníci Novej sýrskej armády sa nachádzajú blízko Búkamálu, zatiaľ čo miestne zložky IS sú v stave vysokej pohotovosti. Podľa SOHR má táto povstalecká skupina k dispozícii niekoľko stoviek mužov a nedávno sa spojila s inou skupinou, známou ako Východní levi.

Viac o téme: SýriaSpojené štátyDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu