Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pri nedávnom nálete na Daeš mohol zahynúť minister vojny: USA ponúkajú obrovskú odmenu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Významný veliteľ takzvaného Daeš abú Umar Šíšání, ktorý býva označovaný za "ministra vojny" tejto extrémistickej skupiny, mohol prísť o život pri jednom z náletov uskutočnených minulý piatok v Sýrii koalíciou na vedenou USA. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov.

Šíšání, známy aj ako Čečenec Umar, patrí medzi najhľadanejších militantov zaradených do špeciálneho zoznamu ministerstva zahraničných vecí USA. Washington za informácie, ktoré by mohli viesť k jeho likvidácii, ponúka odmenu do výšky päť miliónov dolárov. 

Šíšaní sa narodil v roku 1986 v Gruzínsku, ktoré bolo vtedy ešte súčasťou Sovietskeho zväzu, a po vstupe do radov Daeš sa stal údajne blízkym vojenským poradcom vodcu tejto skupiny abú Bakra Baghdádího. Jeho pôvodné meno znelo Tarchan Tajumurazovič Batirašvili. Americký rezort diplomacie ho opisuje ako vysokopostaveného veliteľa Daeš a člena najvyššieho poradného orgánu tejto skupiny v sýrskej Rakke, slúžiacej ako hlavné mesto režimu Daeš v Sýrii. 

K usmrteniu Šíšáního mohlo dôjsť pri piatkovom koaličnom nálete blízko mesta Šadádí na východe Sýrie, odkiaľ Daeš vo februári vytlačili bojovníci Sýrskej arabskej koalície podporovanej USA. Jeden zo zdrojov Reuters uviedol, že terčom uvedeného náletu bol práve Šíšání. Usmrtenie tohto militanta s ryšavou bradou sa však zrejme nepodarilo ešte potvrdiť. 

V prípade potvrdenia Šíšáního smrti by išlo o jeden z najúspešnejších zásahov proti vedeniu Daeš v Iraku a Sýrii od mája 2015, keď špeciálne sily USA zabili muža, ktorý bol poverený riadením obchodovania s ropou a plynom, ako aj finančných operácií. 

Ešte v novembri pri americkom nálete zahynul vysokopostavený líder Daeš v Líbyi, ktorý bol známy ako abú Nabíl. 

Viac o téme: SýriaDaešAbú Umar Šíšání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu