Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Úder pre Daeš, ktorý nečakali: Bezpečnostné sily zadržali ich vodcu a zabili desiatky militantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BENGHÁZÍ - Líbyjské bezpečnostné sily lojálne voči vláde v Tripolise zadržali vodcu militantov napojených na Daeš, ktorého príslušníci sa snažia zmocniť pobrežného mesta Sabráta na severozápade Líbye. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Bezpečnostné sily dnes na sociálnej sieti Facebook uviedli, že zadržali vodcu Daeš pôsobiaceho v Sabráte, Muhammada Saada Tadžúrího, známeho aj pod prezývkou abú Suliman. Toho podľa nich poverili líbyjskí vodcovia Daeš pôsobiaci v meste Sirta úlohou zmocniť sa Sabráty. Bezpečnostné zložky dodali, že počas bojov, ktoré sprevádzali zadržanie Tadžúrího, zabili tiež desiatky militantov. 

Ozbrojenci z Daeš z noci na stredu nakrátko obsadili veliteľstvo bezpečnostných zložiek v centre Sabráty a následne odrezali hlavy 12 príslušníkom bezpečnostných síl. Vojakom sa ich z budovy podarilo vyhnať až po niekoľkých hodinách. 

Mesto Sabráta slúži ako jeden z dôležitých tranzitných bodov pre afrických migrantov smerujúcich do krajín Európskej únie. V uplynulom období sa zároveň stalo ďalším z líbyjských miest, ktoré ohrozujú militanti z Daeš. 

Americké letectvo minulý týždeň zaútočilo na tábor týchto sunnitských islamistov v okolí Sabráty, pričom zahynulo vyše 40 predpokladaných džihádistov vrátane dvoch unesených srbských rukojemníkov. 

Viac o téme: LíbyaDaešSabrátaMuhammad Saada Tadžúrí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu