Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Teroristi z Daeš získali bombu nepredstaviteľnej sily: Záhadná krádež z amerického skladu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

BASRA - Nebezpečný rádioaktívny materiál, ktorý niekto ukradol v Iraku, vyvoláva obavy z jeho použitia v nepovolaných rukách. Odborníci varujú, že vo vlastníctve teroristov z Daeš by mohol byť tou najhoršou zbraňou.

Materiál bol podľa agentúry Reuters v ochrannom puzdre veľkosti notebooku a záhadne zmizol minulý rok v novembri zo skladu americkej ropnej spoločnosti Weatherford International neďaleko mesta Basra. Iracký hovorca životného prostredia priznal obavy o národnú bezpečnosť.

Teroristi z Daeš získali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Daeš ukázal nové FOTO z popráv a mučenia: Stínanie hláv a odsekávanie rúk ako divadlo pre divákov

Materiál s gama žiarením sa využíva na testovanie chýb v materiáloch používaných na výrobu ropovodov a plynovodov v procese priemyselnej gamarádiografii. Rádioaktívny materiál mal patriť tureckej firme SGS Turkey, ktorá sa však k veci nevyjadrila.

Kapsule rádioaktívneho izotopu

Americké ministerstvo zahraničia uviedlo, že o odcudzení vie, ale nemá informácie o tom, že by sa materiálu zmocnila organizácia Daeš alebo iné militantné skupiny. V ochrannom obale mal byť vysoko nebezpečný rádioaktívny zdroj Ir-192. Išlo o približne desať gramov kapsúl rádioaktívneho izotopu používaného aj na liečbu rakoviny. Podľa klasifikácie rádioaktívneho rizika by mohol spôsobiť trvalé poškodenie osôb nachádzajúcich sa v jeho tesnej blízkosti. Ak by bol niekto vystavený jeho vplyvu niekoľko dní počas niekoľkých hodín, následky by mohli byť fatálne.

Obavy z výroby „špinavej bomby“

Experti sa obávajú, že by zlodeji materiál mohli zneužiť na výrobu „špinavej bomby“, ktorá kombinuje jadrový materiál s konvenčnými výbušninami a na rozdiel od klasickej jadrovej zbrane dokáže vyvolať oveľa silnejší výbuch. Hoci zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa materiálu zmocnila organizácia Daeš, podozrenie je namieste, keďže Daeš kontroluje oblasti v blízkosti mesta Basra. Podľa slov bagdadského bezpečnostného úradníka zatiaľ nie sú známi žiadni podozriví z krádeže. Páchatelia však s veľkou pravdepodobnosťou mali potrebné znalosti o prístroji a jeho materiálových vlastnostiach. „Žiadne zlomené zámky, zdevastované dvere či dôkaz násilného vniknutia,“ dodal bezpečnostný úradník.

 

...

 

Viac o téme: Rádioktívny materiál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu