Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Granát zasiahol strednú školu v Turecku: Armáda okamžite zahájila odvetu!

ANKARA – Niekoľko osôb utrpelo dnes zranenia, keď zdravotné stredisko v jednej z obcí v provincii Kilis na juhovýchode Turecka zasiahla raketa. V blízkosti zasiahnutého objektu sa nachádza stredná škola. Miestne médiá informovali, že zásah objektu raketou si vyžiadal jednu obeť.

Podľa agentúry Reuters, odvolávajúcej sa na oficiálne zdroje, turecké úrady začali prešetrovať, či výbuch spôsobil mínometný granát vypálený zo susednej Sýrie.

Internetové vydanie tureckého denníka Habertürk informovalo, že šlo o raketu vypálenú zo Sýrie, ktorá dopadla do školskej záhrady. Výbuch si údajne vyžiadal dve obete a dvoch zranených. Iné miestne zdroje uviedli, že pri explózii zahynuli dvaja ľudia a ďalší štyria utrpeli zranenia.

Turecko viní Daeš

Výbuch mínometného granátu si vyžiadal jednu obeť. Informoval o tom úrad guvernéra provincie, podľa ktorého v dôsledku zásahu projektilom rakety prišla o život upratovačka školy. Jedna žiačka školy v tínedžerskom veku utrpela zranenia, s ktorými ju previezli do nemocnice. Úrad guvernéra provincie Kilis okrem toho spresnil, že na pole v blízkosti zasiahnutej školy dopadli ešte ďalšie dve rakety, ktoré nespôsobili obete na životoch, zranenia ani materiálne škody.

Agentúra Reuters odvolávajúca sa na turecké vojenské zdroje uviedla, že podľa údajov z vojenských radarov rakety, ktoré zasiahli mesto Kilis, boli vypálené z pozícií extrémistickej organizácie Daeš v Sýrii. Podľa rovnakého zdroja turecká armáda už medzičasom podnikla odvetný útok.

Turecký denník Hürriyet na svojej webovej stránke napísal, že v blízkosti zasiahnutej školy sú ešte ďalšie tri školy. Tento areál je vzdialený len osem kilometrov od hraníc so Sýriou, kde v posledných troch dňoch zaznamenali zintenzívnenie ozbrojených zrážok. Podľa denníka úrady nariadili evakuáciu žiakov a študentov škôl. Starosta mesta vyzval obyvateľov, aby zachovali pokoj a nereagovali na provokácie.   

Turecko podniklo odvetu za mínometný útok zo Sýrie, jeho terč bol neutralizovaný 

Starosta mesta Hasan Kara pred novinármi vyhlásil, že príčinou explózie mohli byť "dve alebo viac mínometných striel" vypálených údajne zo Sýrie. 

Agentúra Anadolu nešpekulovala o príčine explózie; uviedla len, že výbuch spôsobil materiálne škody na budove školy, v školskej záhrade a na zaparkovaných autách. 

Úrad guvernéra provincie Kilis okrem toho spresnil, že na pole v blízkosti zasiahnutej školy dopadli ešte ďalšie dve rakety, ktoré nespôsobili obete na životoch, zranenia ani materiálne škody. 

Daešu sa pripisuje zodpovednosť za minulotýždňový atentát v Istanbule, pri ktorom prišlo o život desať zahraničných turistov.

V reakcii na atentát tanky a delostrelectvo tureckej armády zaútočili na pozície Daešu v Sýrii a Iraku. Turecký premiér Ahmet Davutoglu oznámil, že pri odvetnom útoku prišlo o život najmenej 200 džihádistov, informovala agentúra Anadolu. 

Viac o téme: TureckoSýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu