Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Daeš mení vyučovacie osnovy: Tieto predmety v školách zakázal, učiteľov zabíja

Radikáli Daeš
Radikáli Daeš (Zdroj: Vocative)

MOSUL - Radikáli zo skupiny Daeš v decembri zavraždili v irackom Mosule troch učiteľov a desiatky ďalších pozatýkali. Aj im hrozí rovnaký osud, pretože sa odmietli podriadiť novým novým učebným osnovám nariadeným islamistami na území nimi vyhláseného "chalifátu", ktoré ovládli. Vo výučbe presadzujú teraz hlavný dôraz na islamské právo šaría a svätú vojnu džihád, informoval taliansky denník Corriere della Sera s odvolaním sa na blízkovýchodné agentúry.

Daeš ukázal nástupcu Džihádistu Johna: Zvráteným katom britských špiónov je otec štyroch detí

Podľa ich správ zakázali radikálni islamskí vládcovia na dobytom území výučbu odborov ako filozofia a matematika, ktoré považujú za nebezpečné. Vyučovať sa vraj už nesmie ani chémia a biológia, uviedli kurdské médiá. Namiesto nich majú učitelia vtĺkat študentom do hlavy základy šaríe a džihádu, povedal nezávislej agentúre Ara News istý sýrsky učiteľ.

Prvým odbojným učiteľom, ktorý zaplatil za svoj nesúhlas s výučbovými plánmi islamistov životom, bol Ašvak Nuajmí, ktorého islamisti zavraždili začiatkom decembra. Nuajmí sa otvorene postavil proti novým učebným osnovám nariadeným islamistami a zorganizoval v Mosule protestné zhromaždenie. To skončilo zatknutím viac než 30 učiteľov, informoval aktivista Abdalláh Malla. Zatknutých učiteľov čaká podľa neho súd a odsúdenie podľa práva šaría. Nahradení vraj boli učiteľmi ochotnými spolupracovať s islamistami a podriadiť sa ich nariadeniam.

Druhé najväčšie iracké mesto Mosul je v rukách islamistov od júna 2014. Iracký premiér Hajdar Abádí koncom decembra potvrdil, že po oslobodení mesta Ramádí vládnymi ozbrojenými silami je teraz na rade Mosul, pripustil ale, že jeho dobývanie bude extrémne náročné.

Viac o téme: Daeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu