Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Terorista kúpil rozbušky v obchode s pyrotechnikou: V Paríži začína proces s islamistami

Salah Abdeslam
Salah Abdeslam (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Belgická televízna stanica RTBF v utorok večer zverejnila spresnenie francúzskej spoločnosti Les Magiciens Du Feu (Kúzelníci ohňa), ktorá sa špecializuje na predaj zábavnej pyrotechniky, o tom, ako belgický džihádista Salah Abdeslam v ich obchode nakúpil rozbušky. Tie mali poslúžiť pri teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra.

Abdeslam kúpil rozbušky v obchode spoločnosti v obci Saint-Ouen l'Aumone patriacej do regiónu Val d'Oise severne od Paríža. Spoločnosť v utorok spresnila informácie o Abdeslamovom nakupovaní, ktoré počas víkendu zverejnil denník Le Parisien. 

Na rozdiel od informácií uvedených v týchto novinách predavač z predmetného obchodu uviedol, že kupujúci sa vôbec nepýtal na výkon a spoľahlivosť kupovaných výrobkov. Pri kúpe tovaru sa v súlade so zákonnými predpismi preukázal vodičským preukazom, aby dokázal, že je dospelý a má právo kupovať tovar tohto druhu. 

Predavač vo svojom svedectve spresnil, že kupujúci bo preňho "obyčajný klient belgickej štátnej príslušnosti bez podozrivého vzhľadu a v tom čase mimo pozornosti úradov". 
Spoločnosť Les Magiciens Du Feu skontaktovala príslušné úrady až po tom, ako vyšetrovatelia atentátov z Paríža vydali výzvu pre verejnosť, aby získali čo najviac svedectiev o tom, čo predchádzalo útokom. 

Predavač z obchodu potvrdil, že nepredáva vojenské rozbušky, v ponuke však má diaľkovo riadené elektronické systémy pre ohňostroje, rovnako ako ostatné obchody tohto typu. Tieto zariadenia samy osebe neobsahujú výbušniny a sú voľne dostupné pre zákazníkov, ktorí dovŕšili dospelosť. 

Belgický denník Het Laatste Nieuws koncom minulého týždňa (27.11.) informoval, že medzinárodne hľadaný Salah Abdeslam - predpokladaný spolupáchateľ atentátov z Paríža - by mohol byť už na ceste do Sýrie.

V Paríži sa začal proces so siedmimi podozrivými islamistami

V Paríži sa v utorok začal súd so siedmimi podozrivými islamistami, medzi ktorými sa nachádza údajný "kat" extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) v Sýrii. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ide o prvý prípad svojho druhu od útoku IS na metropolu Paríž, pri ktorom prišlo o život 130 ľudí.

Šestica mužov sa dostavila na úvodné pojednávanie tohto súdneho procesu pre obvinenia z terorizmu a účasti v teroristickej skupine, ktorá v roku 2013 verbovala ľudí, aby sa pripojili k IS v Sýrii. 

Siedmym mužom je 35-ročný Salim Benghalem, ktorý je hľadaný na základe medzinárodného zatykača vydaného v máji 2014. Muž má byť jedným z katov IS a vodcom skupiny francúzsky hovoriacich džihádistov v bašte týchto militantov v sýrskom meste Rakka. 

"Je veľkým manipulátorom všetkých francúzskych regrútov IS," uviedol pre Reuters Roland Jacquard, parížsky expert na islamských militantov. Abdelhamid Abaaoud, hlavný podozrivý v prípade organizácie parížskych útokov, mohol podľa Jacquarda konať na základe Benghalemových príkazov. 

Šesť obvinených vo veku od 23 do 37 rokov sa bude musieť zodpovedať zo svojej úlohy pri preprave ľudí z Francúzska do Sýrie. 

Viac o téme: BruselBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu