Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kata Islamského štátu dostihla spravodlivosť: Surovec Džihádista John je mŕtvy!

Džihádista John
Džihádista John (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americké letectvo podniklo nálet v Sýrii, pri ktorom mal byť zasiahnutý terorista známy ako Džihádista John z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Tento maskovaný militant vystupoval vo videu zachytávajúcom usmrtenie dvoch amerických novinárov v auguste 2014, ako aj v ďalších snímkach s vraždami rukojemníkov IS.

Hovorca Pentagónu Peter Cook potvrdil, že štvrtkový letecký útok v sýrskom meste Rakka zasiahol Džihádistu Johna, ktorého v minulosti identifikovali ako 27-ročného Mohammeda Emwaziho z Londýna. To, či tento extrémista pri nálete zahynul, nie je dosiaľ známe, dodal Cook. Podľa najnovších informácií sú si však Spojené štáty na 99 percent isté, že Emwazi je mŕtvy.

Podľa nemenovaného predstaviteľa USA malo americké bezpilotné lietadlo zaútočiť na vozidlo, v ktorom sa pravdepodobne viezol Džihádista John. Naposledy sa Džihádista John objavil na videozázname v januári. Video ho zachytávalo pri poprave japonského rukojemníka Kendžiho Gota. Okrem toho sa Džihádista John podieľal aj na vražde najmenej siedmich ďalších rukojemníkov v Sýrii vrátane dvoch Britov. Celosvetovo, ale smutne známym sa Džihádista John stal pred vyše rokom, keď zavraždil amerických novinárov Jamesa Foleyho a Stevena Sotloffa. 

SOHR nemôže potvrdiť smrť Džihádistu Johna

 Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) dnes informovalo, že pri amerických náletoch na sýrske mesto Rakka prišiel o život aj "britský" vodca extrémistickej organizácie Islamský štát, ako aj ďalší traja militanti zo zahraničia. SOHR však nepotvrdilo, že zabitým Britom by mohol byť islamista známy pod prezývkou Džihádista John, aj keď predstaviteľ amerického Pentagónu v noci nadnes uviedol, že pri nálete v oblasti mohol byť zabitý aj tento muž.

Rámí Abdal Rahmán, riaditeľ v Británii sídliaceho SOHR, dnes pre agentúru Reuters spresnil, že zásah dostalo auto, v ktorom sa v čase útoku nachádzali štyria lídri Islamského štátu zo zahraničia. Podľa nemenovaného predstaviteľa USA bolo do útoku nasadené americké bezpilotné lietadlo.
Rahmán spresnil, že "všetky zdroje, ktoré mám k dispozícii, tvrdia, že v nemocnici v Rakke je telo významného britského džihádistu. Všetky zdroje tvrdia, že je to Džihádista John, ale ja osobne to nemôžem potvrdiť."

Viac o téme: Džihádista John
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu