Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Islamský štát stavia pevnosť v srdci Európy: Teroristi tajne kupujú pozemky v tejto strategickej oblasti!

Zábery z dediny Osve a Gornja Maoca
Zábery z dediny Osve a Gornja Maoca (Zdroj: sunday mirror)

OSVE/LONDÝN - Bezpečnostné služby sa domnievajú, že oblasť v Bosne využíva Islamský štát ako výcvikové tábory a môže byť základňou pre ničivé teroristické útoky na Západe. Teroristi tu tajne kúpili pozemky pri izolovanej dedine, ktorá je obklopená hlbokými lesmi. Ide o strategickú polohu vzhľadom na jej blízkosť k Stredozemnému moru, kde operujú extrémisti zo Sýrie, Iraku a severnej Afriky.

Islamský štát zverejnil VIDEO plánu invázie do Európy: Na Balkáne vypukla panika!

Najmenej 12 bojovníkov Islamského štátu vycvičených v obci Osve odišlo v posledných mesiacoch do Sýrie a päť z nich je hlásených mŕtvych. Expert na terorizmus Dževad Galijasevič uviedol: "Z tejto dedinky odišlo veľké množstvo ľudí do Sýrie a chodia neustále. Niektoré pozemky sa nachádzajú na kopci, kam sa nedá priblížiť bez toho, aby ste neboli videní. Je jasné, že je tu teroristická hrozba. Veľká hrozba. Nie je tam nikto, kto nie je pripravený reagovať na volanie džihádu."

Podľa reportéra anglického denníka The Mirror, ktorý dedinu vzdialenú 100 km od Sarajeva a 10 km od mesta Maglaj navštívil, nie je oblasť zmapovaná pomocou GPS a je prístupná len strmými a kľukatými cestami sotva dosť širokými na to, aby po nej mohli prejsť autá. Mnoho domov vyzeralo byť opustených, alebo len napoly postavených a niektorí dedinčania mali na sebe typické moslimské oblečenie, vrátane dvoch žien zahalených v burkách.

Sprievodca a zároveň vodič a prekladateľ mu zakázal ľudí fotografovať. So zrejmými obavami vysvetlil: "Mali by sme odísť. Naša prítomnosť začína spôsobovať podozrenie. Je to krásne miesto, ale neuveriteľne nebezpečné. Tu nemôžete podceňovať možné hrozby. Uvidia, že ich chcete fotiť a rozpúta sa peklo."

K fanatikom, ktorí si kúpili pozemky v tejto oblasti, patrí aj známy podporovateľ Islamského štátu Harun Mehicevič. Ten utiekol z Bosny počas balkánskych vojen v roku 1990 a usadil sa v austrálskom Melbourne, kde je považovaný za jedného z najnebezpečnejších mužov v krajine.

V jednej chvastavej kázni údajne povedal publiku potenciálnych regrútov: "Alah pomôže mudžahedínom (svätým bojovníkom) vytvoriť Islamský štát, kde moslimovia môžu žiť dôstojne a so cťou." Ďalší známi teroristi, o ktorých sa predpokladá, že si zadovážili pozemky v obci, sú Jasin Rizvič a Osman Kekič. Obaja teraz bojujú v radoch IS v Sýrii.

Jeden z dedinčanov sa novinárovi zveril, že miestni obyvatelia sa obávajú, že oblasť je "hniezdom teroristov". Muž, ktorý nechcel byť menovaný, povedal: "Pravidelne počujeme streľbu prichádzajúcu z lesa tam hore. Deje sa to každý týždeň. Neviem, čo robia, či je to cvičenie, alebo niečo také, ale stáva sa to pravidelne. Je skutočne znepokojujúce počuť, že takí notorickí členovia IS si tu kupujú pozemky. Ale lepšie je neklásť otázky. Robí mi to však starosti, pretože tu vychovávam svoje deti. Teraz by mohol byť čas sa odsťahovať, ale nie je jednoduché všetko predať."

Bosna má ideálnu polohu pre džihádistov, ktorí cestujú nelegálne zo Sýrie do Grécka, cez Turecko, a potom cez Macedónsko a Srbsko. Zbrane sa dajú jednoduchšie získať v Bosne, ako v iných častiach Európy kvôli nelegálnemu vlastníctvu po vojenských konfliktoch.

Správa o džiháde v Bosne hovorí: "Po návrate zahraničných bojovníkov zo Sýrie a Iraku, ktorí sú zocelení bojmi, stali sa odborníkmi v manipulácii so zbraňami a výbušninami a ideologicky radikalizovaní, predstavujú priamu hrozbu nielen pre bezpečnosť v Bosne a Hercegovine, ale aj pre celý región i mimo neho."

Profesor politických vied Vlado Azinovič a islamský teológ Muhamed Jusič zistili, že Bosna bola zle pripravená vysporiadať sa s hrozbou. Kristina Jozić z bezpečnostnej služby Sipa povedala: "Návrat jednotlivcov zapojených do konfliktu v Sýrii, bojujúcich na strane IS, je bezpochyby bezpečnostnou výzvou a hrozbou, ktorej rozsah je ťažké určiť."

"Sipa neustále vykonáva kontroly všetkých obvinení, ktoré môžu byť spojené s teroristickou činnosťou akýmkoľvek spôsobom, či už to je financovanie, regrutovanie a ďalšie činnosti spojené s terorizmom," dodala s tým, že v obci sa už v máji uskutočnila policajná razia.

Viac o téme: TeroristiZákladňaBosnaIslamský štátOsve
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu