Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Líder somálskych teroristov prejavil vernosť IS: Nie je žiadne riešenie okrem džihádu!

Člen militantnej skupiny Aš-Šabáb
Člen militantnej skupiny Aš-Šabáb (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Vodca somálskej teroristickej skupiny aš-Šabáb vyzval moslimov vo východnej Afrike, aby povstali proti "zlým kresťanom". V on-line vyhlásení získanom britským MailOnline, Ahmed Omar Abu-Ubeyda povedal, aby "migrovali do krajín džihádu" a hľadali bojiská po celom svete. Taktiež pozval ľud z Etiópie, Džibuti, Ugandy a nestabilnej Stredoafrickej republiky, aby prišiel do ich výcvikových táborov.

Islamský štát stavia pevnosť v srdci Európy: Teroristi tajne kupujú pozemky v tejto strategickej oblasti!

Ubeyda bol menovaný lídrom islamských milícií v septembri 2014 po tom, čo pri americkom nálete zahynul  vtedajší vodca Ahmed Abdi Godane. Extrémista vo svojom nenávistnom vyhlásení ospravedlnil cezhraničné útoky v Keni, ale bola to vraj pomsta za útlak a ponižovanie moslimov, ktorému čelia vo vlastnej krajine.

Moslimov v Afrike vyzval, aby sa pripojili k iným džihádistom po celom svete a oslobodili svoje krajiny od kresťanských síl. Krvilačný útok na kenskú univerzitu, pri ktorej zastrelili stovky nevinných ľudí, označil za "požehnaný" a ozbrojencom zablahoželal slovami:  "Pokračujte v dobrej práci a čistení moslimských krajín od kresťanskej špiny."

"Utláčaným" moslimom vo východnej Afrike odkázal, aby vstúpili do výcvikových táborov aš-Šabábu a moslimom v Barme, ktorých prenasleduje vlastná vláda, poradil, aby boli trpezliví a vytrvali. Globálny džihád je totiž podľa neho jediným riešením "konfrontácie tyranských systémov nevercov, ktoré nám boli násilne vnútené".

Nakoniec obviňuje "nepriateľov Alaha", pravdepodobne Západ a koalíciu afrických síl bojujúcich proti teroristom, zo špionáže na vodcov skupiny, kazenia moslimskej mládeže, uloženia embarga na "zaškrtenie ekonomiky moslimov" a "podnecovania plameňov vojny" medzi moslimskými kmeňmi.

Jeho vymenovanie za vodcu skupiny údajne rozdelilo aš-Šabáb, pretože vysokí velitelia chceli namiesto neho iného fanatika. Začiatkom tohto mesiaca, zdroj vo vnútri milícií povedal MailOnline, že Ubeyda bol medzi najvyššie postavenými veliteľmi, ktorí chceli sľúbiť vernosť IS a pomôcť rozšíriť tzv. kalifát na východ Afriky.

Skupina napojená na Al-Kájdu vznikla v roku 2006 a odvtedy má na svedomí životy tisícov civilistov aj vojakov v Somálsku a susednej Keni. V septembri 2013 zabila 62 a zranila vyše 120 ľudí pri ozbrojenom útoku na nákupné centrum v kenskom meste Nairobi. Skupina povedala, že krvavý čin bol odplatou za nasadenie kenských vojakov v Somálsku. Druhého apríla vykonali teroristi svoj najhorší zásah, keď zmasakrovali 147 študentov na kenskej univerzite.

Viac o téme: SomálskoAš-ŠabábAhmed Omar Ubeyda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu