Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kurdi na severe Sýrie oslobodili spod nadvlády Islamského štátu 11 dedín!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT – Kurdskí bojovníci na severe Sýrie opätovne získali pod kontrolu 11 dedín severne od mesta Rakka, ktoré predtým obsadila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Agentúra Reuters o tom dnes informovala s odvolaním sa na ľudskoprávnu organizáciu SOHR so sídlom v Londýne, ktorá monitoruje vývoj v tejto blízkovýchodnej krajine zmietanej občianskou vojnou.

Najnovší úspech Kurdov nasleduje deň po tom, čo aktivisti hlásili návrat militantov z IS do strategicky významného mesta Ajn Ísá, ktoré sa nachádza približne 50 kilometrov severne od Rakky, známej ako správne centrum samozvaného "kalifátu".

Kurdské milície YPG (Oddiely ľudovej sebaobrany) získali v provincii Rakka prevahu už pred dvoma týždňami, Ajn Ísá však podľa SOHR po útoku z pondelka zostáva v rukách IS. Kurdov podporuje náletmi vojenská koalícia pod vedením USA. Opätovne dobyté dediny sa nachádzajú severovýchodne od Ajn Ísá.

Rakka bola cez víkend terčom zintenzívnených náletov, ktorých účelom bolo podľa ministra obrany USA Ashtona Cartera narušiť schopnosť Islamského štátu reagovať na postup YPG.  Reuters v pondelok uviedol, že pri náletoch a stretoch s Kurdmi v uplynulých dňoch zahynulo najmenej 37 stúpencov IS.

Viac o téme: SýriaIslamský štátKurdi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu