Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Spojenci pod velením USA uskutočnili 14 vzdušných útokov proti extrémistom IS

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Vojenská koalícia pod velením USA uskutočnila proti militantom z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) od štvrtka rána deväť vzdušných útokov na území Iraku a päť na území Sýrie. Informovala o tom v noci nadnes agentúra Reuters s odvolaním sa na americké ozbrojené sily.

Útoky neďaleko sýrskych miest Hasaka a Rakka boli uskutočnené pomocou bombardérov, bojových stíhačiek a bezpilotných lietadiel. Podobné útoky pri irackých lokalitách Asad, Káim, Bajdží, Mósul a Sindžár sa zaobišli bez bombardovania. Všetky útoky sa dohrali medzi 8.00 h vo štvrtok a 8.00 h v piatok miestneho času.

Americká armáda začala nedávno cvičiť sýrskych bojovníkov, aby dokázali úspešne bojovať proti fundamentalistom z IS. Výcvikový program sa začal v Jordánsku a čoskoro sa bude realizovať aj v ďalších troch krajinách - v Turecku, Katare a Saudskej Arábii. Na výcvik sa dobrovoľne prihlásilo už 3750 Sýrčanov.

Spojené štáty podnikli od utorka 26 vzdušných útokov na okolie strategicky významnej ropnej rafinérie pri meste Bajdží na severe Iraku. Pentagón označil rafinériu za dôležitú súčasť irackej ropnej infraštruktúry a zároveň vyzdvihol jej význam v súvislosti so skutočnosťou, že leží na ceste z Kirkúku do Mósulu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu