Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Spoveď muža, ktorý rok prežil v zajatí džihádistov: Na islam kašlú, nemajú ani Korán!

Francois prežil v zajatí Islamského štátu desať mesiacov. Zobraziť galériu (2)
Francois prežil v zajatí Islamského štátu desať mesiacov. (Zdroj: SITA, Twitter)

DAMASK - Takmer jeden rok strávil v zajatí barbarov z Islamského štátu. Francúz mal obrovské šťastie a z väzenia sa mu podarilo dostať. V najnovšom rozhovore prezradil, aké metódy používa Islamský štát a čo všetko v zajatí zažil.

Farncúzsky novinár Didier Francois strávil v zajatí radikálov z IS desať mesiacov. V rozhovore pre CNN povedal, že jeho väznitelia sa o islam nezaujímajú. Viac ako vieru riešili propagáciu svojich politických názorov. Jeden z mála zajatcov, ktorý sa zo zajatia islamistov dostal, popísal metódy, ktoré IS používa.

"Tlačili do nás to, v čo veria, nie Korán. S Koránom to nemalo nič spoločného, ani ho nemali pri sebe," povedal Francois. Na slobodu sa dostal minulý rok v apríli. V zajatí sa stretol s americkými rukojemníkmi. Patrí k nim aj Američanka, ktorú videl dvakrát. USA ženu odmietli identifikovať a Francois sa tiež nepúšťal do detailov, aby neohrozil jej život.

"Ženy majú všeobecne väčšiu slobodu pohybu, ale byť rukojemníkom IS je samo o sebe desivé a to, že ste žena, to nijako neuľahčuje," povedal televízii. IS ho zadržiavali v nemocnici v sýrskom Halabe, kde časti videl Sýrčanov a Iračanov utýraných radikálmi. "Videli sme ich na chodbách, keď nás viedli na záchod, niektorí ležali vo vlastnej krvi. Videli sme visiace reťaze a povrazy a tiež mreže," nechal sa počuť Francois.

Vlastné utrpenie zajatec však odmietol zdôrazňovať. "Samozrejme, že nás bili, ale nie každý deň. Aj tak to bolo zlé. Ťažké je už to, že stratíte slobodu a že ste v rukách ľudí, ktorí zabili stovky a tisíce miestnych Sýrčanov, Iračanov, Líbijčanov, Tunisanov a ktorí môžu útočiť bombami vo vašich krajinách. Je to desivé. Bitie je mučivé, ale nebolo každodenné. Nikto z nás by neprežil, keby nás bili a mučili každý deň," spovedá sa bývalý francúzsky zajatec.

Spoveď Didiera Francoisa v televízii CNN

Stretol sa aj s Britom, ktorého svet pozná z videozáznamov vrážd iných rukojemníkov a ktorý hovorí s britským prízvukom. Rukojemníci vraj Britom z IS hovoria The Beatles. Obecne sú brutálnejší ako ostatní. "Sú radikálnejší, dávali nám síce lepšie jedlo, ale bili silnejšie," hovorí Francois. Tvrdší k francúzskym zajatcom boli vraj tiež radikáli z bývalých severoafrických francúzskych kolónií.

Na slobodu sa Francois dostal s tromi ďalšími rukojemníkmi iba krátko predtým, než IS vyhlásili v časti Sýrie a Iraku kalifát. O niečo neskôr by vraj také šťastie nemali, pretože Francúzsko sa pripojilo ku koalícii bojujúcej proti IS. francúzi na rozdiel od USA a Británie za rukojemníkov platia výkupné, no oficiálne to popierajú. "Nie je to vždy iba otázka peňazí," tvrdí Francois.

Didier Francois
Zobraziť galériu (2)
Didier Francois  (Zdroj: SITA, Twitter)

V rozhovore s Christiane Amanpourovou tiež prezradil o americkom novinárovi Jamesovi Foleym, ktorého IS zabil a jeho vraždu ako prvú zverejnil na videu. Foley sa vraj nenechal zlomiť. Keď sa väznitelia opýtali, či rukojemníci niečo potrebujú, odpovedali, že nie. Foley ale požiadal o zeleninu pre všetkých na doplnenie jedálničku. "Nepáčilo sa im, že ho nezlomili. Preto bol bitý viac ako ostatní. Svojim spôsobom stále bojoval a odporoval," popísal Foleyho Francois.

Na záver ponúkol svoj pohľad na to, ako IS funguje zvnútra. Sýrski a irackí členovia sú vraj hlavne konzervatívni príslušníci tamojších kmeňov a ťažko hľadajú spoločné téma medzi cudzincami. Vodca Abú bakr al-Bagdádí vraj stavia konflikt predovšetkým na lokálnych konfliktoch. "Núti sunitské kmene a beduínov bojovať proti šiítom, jezídom a kresťanom, rozoštváva ich. Využíva samozrejme tiež mladíkov z Európy, ale to je iba časť tej organizácie. Najsilnejšie sú v nej kmene, miestne sunitské kmene," povedal Francois.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu