Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Islamský štát bude mať vlastnú menu, islamský dinár

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

KÁHIRA – Vodca Islamského štátu (IS) nariadil teroristickej organizácii, aby začala raziť zlaté, strieborné a medené mince pre vlastnú menu s názvom islamský dinár. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Webová stránka spájaná s organizáciou zverejnila príkaz vo štvrtok večer. Podľa webu vodca IS abú Bakr Baghdádí dal svojim prívržencom inštrukcie, aby razili mince a "zmenili tak tyranský monetárny systém" vytvorený v prospech západných ekonomík, ktoré "zotročili moslimov". Nariadenie schválila rada Islamského štátu nazývaná Šúrá, teda poradný orgán, dodal web. Pravosť zverejnenej správy nie je možné nezávisle overiť, ale webovú stránku už v minulosti použil IS na zverejňovanie svojich odkazov.

IS tento rok už skôr dobyl obrovské územné pásma v Iraku aj Sýrii a organizácia tam vyhlásila kalifát. Takisto sa na tam snaží uplatňovať prísnu interpretáciu islamského práva šaría. Baghdádí sa vyhlásil za kalifa. Podľa fotografií vzorov mincí sa na nich nachádzajú slová v arabčine: "Islamský štát/Kalifát založený na náuke Proroka."

Nie je jasné, kde mieni Islamský štát zohnať zlato, striebro a meď na mince, má však značné zisky z ropy. Kúpnou silou dináru bude jeho váha v zlate, striebre alebo medi. Na jednej zo zlatých mincí je symbol siedmich stebiel pšenice, o ktorých sa zmieňuje Korán, pričom na ďalšej zlatej minci je mapa sveta - náznak, že islam bude raz vládnuť na celom svete. Na jednej zo strieborných mincí sa nachádza meč a štít, čo naznačuje svätú vojnu čiže džihád, pričom na ďalšej je zobrazený minaret symbolizujúci Damask - o ňom sa zmieňuje aj jeden z výrokov proroka Mohameda.

Na ďalšej minci je znázornený symbol mešity al-Aksá v Jeruzaleme, kde sa modlil prorok Mohamed. Je uctievaná ako tretie najsvätejšie miesto islamu. Mešitu dopĺňa jeruzalemský legendárny Skalný dóm so zlatou kupolou, kde je uchovaná skala, z ktorej podľa moslimov prorok Mohamed vystúpil na nebesia.

Medené mince nesú symbol polmesiaca a troch palmových stromov, ktoré sú tiež pre islam významné. V odkaze na webovej stránke sa uvádza, že nasledovať budú inštrukcie ministerstva financií Islamského štátu, ktoré budú vysvetľovať, ako sa mena má používať.

Islamský štát odopieral civilistom potravinovú pomoc

Členovia extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) odopierali potravinovú pomoc a lieky pre státisíce civilistov a ukrývali medzi nich svojich bojovníkov. Dialo sa tak od začiatku koaličných náletov pod velením Spojených štátov voči povstalcom v Iraku a Sýrii. 

Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na závery štúdie štvorčlennej komisie OSN, ktorá vyšetruje vojnové zločiny v Sýrii. Obyvatelia Sýrie a Iraku sú vystavení "vláde teroru" Islamského štátu a ich vypočítavému využívaniu a vštepovaniu verejnej brutality, aby si zaistili podrobenie komunít pod ich kontrolu. A to zahŕňa aj opakované násilie voči ženám a deťom.

Nezávislá medzinárodná vyšetrovacia komisia OSN pre Sýriu, zložená zo štyroch nezávislých expertov, zrealizovala v postihnutej oblasti viac ako 300 rozhovorov, zhromaždila tiež fotografický a video dôkazový materiál. Komisia v dnešnej správe uvádza, že IS sa stal "synonymom extrémneho násilia namiereného voči civilistom a uneseným bojovníkom".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu