Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bagdad sa dohodol s Kurdmi na riešení dlhodobého ropného sporu

Hajdar Abádí
Hajdar Abádí (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Iracká vláda dosiahla dnes s úradmi autonómneho regiónu Kurdistan dohodu o riešení dlhodobého ropného sporu. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na irackého vicepremiéra a ministra financií Hošjára Zebarího.

Kurdskí predstavitelia súhlasili s tým, že budú posielať irackému ministerstvu ropného priemyslu až 550.000 barelov ropy. Výmenou za to dostane Kurdistan 17-percentný podiel financií z irackého štátneho rozpočtu.

Bagdad okrem toho prisľúbil, že po častiach poskytne až miliardu dolárov na podporu kurdských milícií bojujúcich proti extrémistickej organizácií Islamský štát (IS), uviedol minister Zebarí, ktorý zastupuje Kurdov v ústrednej vláde. 

Podľa agentúry Reuters sa väčšina sľúbenej kurdskej ropy (300.000 barelov) bude vyvážať cez Kirkúk, ktorý je centrom irackého ropného priemyslu. Zvyšných 250.000 barelov sa bude exportovať cez Turecko. 

Iracký kabinet tento rok prestal vyplácať mzdy štátnym zamestnancom v Kurdistane po tom, ako tamojšie úrady začali vyvážať ropu, vyťaženú na území autonómneho regiónu, cez susedné Turecko. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu