Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nemci varujú pred Islamským štátom: Môže zostreliť dopravné lietadlá!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecké tajné služby BND sa domnievajú, že bojovníci radikálnej skupiny Islamský štát (IS) v severnom Iraku a Sýrii vlastnia raketomety, ktoré dokážu zasiahnuť linkové dopravné lietadlo. Uviedol to dnes nemecký denník Bild am Sonntag.

Predstavitelia BND sa podelili o svoje obavy s nemeckými zákonodarcami pri dôvernej schôdzke minulý týždeň v Berlíne, tvrdí nemecký denník bez upresnenia svojho zdroja. Podľa Bild am Sonntag tajné služby v správe varujú, že bojovníkom IS sa dostali do rúk raketomety zo skladov sýrskej armády. Niektoré raketomety pochádzajú zo 70. rokov 20. storočia, iné sú modernejšie a technologicky vyspelejšie.

Tieto raketomety známe pod označením MANPADS (Man Portable Air Defense Systems; Prenosné protiletecké obranné systémy) mohli byť podľa nemeckého denníka vyrobené v Rusku, ale aj v Bulharsku alebo Číne. Islamský štát obsadil rozsiahle územia na severe Iraku a Sýrie, odkiaľ sa ho snažia vytlačiť iracké a sýrske pozemné sily s pomocou leteckých úderov Spojených štátov a niektorých ich spojencov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu