Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Američania aktívne bombardujú Islamský štát: Za dva dni si trúfli až päťkrát!

Boje pri tureckých hraniciach neutíchajú. Zobraziť galériu (14)
Boje pri tureckých hraniciach neutíchajú. (Zdroj: SITA)

KOBANÉ – Vzdušné sily Spojených štátov uskutočnili za posledné dva dni päť leteckých útokov proti militantom pri prevažne kurdskom meste Kobané, ležiacom na severe Sýrie neďaleko hraníc s Tureckom. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Podľa dnešného vyhlásenia amerického Centrálneho velenia (CENTCOM) kurdské milície ovládajú väčšiu časť mesta a naďalej odolávajú útokom militantov z Islamského štátu (IS). Pri náletoch uskutočnených v stredu a dnes došlo k poškodeniu výcvikového tábora militantov a k zničeniu dvoch podporných budov IS, ako aj dvoch vozidiel. Americké lietadlá okrem toho zasiahli jednu veľkú a jednu malú jednotku militantov, uviedol CENTCOM.

Kurdské milície a džihádisti z IS zvádzajú o strategicky významné Kobané ťažké boje od polovice septembra. Minulý týždeň sa bojovníci IS dostali už do samotného mesta a kurdskí ozbrojenci s nimi v súčasnosti bojujú o každý dom. Z pôvodne asi 45-tisícového mesta už evakuovali všetko civilné obyvateľstvo. Kurdi žiadajú medzinárodné spoločenstvo o urýchlené dodanie protitankových zbraní, ktoré by bolo možné nasadiť voči tankom IS.

Kurdi protestovali pred parlamentom proti Islamskému štátu

 Polstovka Kurdov protestovala dnes večer v Budapešti proti Islamskému štátu (IS). Zhromaždenie pred parlamentom zorganizovalo Kurdistanské informačné centrum, informoval spravodajský server Origo.hu.
Účastníci - zväčša Kurdi žijúci v Maďarsku - protestovali proti genocíde páchanej na kurdskej menšine a proti útoku na sýrske pohraničné mesto Kobané, v ktorom žijú Kurdovia.

Demonštranti pochodovali z ulice Akácfa VII. budapeštianskeho obvodu na Kossuthovo námestie, pričom skandovali: "Slobodu Kurdistanu!" Vzbúrenci z IS aj napriek americkým náletom obsadili viac ako tretinu pohraničného, prevažne Kurdmi obývaného mesta Kobané, pričom turecká armáda zo svojej strany hraníc situáciu v meste sleduje, ale do bojov zatiaľ nezasiahla.

Slovensko bude cvičiť irackých vojakov

Slovensko bude v rámci medzinárodnej koalície v boji proti Islamskému štátu cvičiť vojakov Irackých ozbrojených síl. Ako informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková, kurzy odmínovania budú môcť vojaci absolvovať v trenčianskom Centre výnimočnosti pre oblasť likvidácie výbušných prostriedkov. V minulom roku už prešlo výcvikom v centre 14 irackých vojakov, ktorí sa cvičili v teórii výroby, detekcie, identifikácie a neutralizácie podomácky vyrobených nástražných výbušných systémov.

Slovensko Iraku dodá aj muníciu a humanitárnu pomoc. Podľa ministra obrany Martina Glváča je toto jeden zo spôsobov, ako aj Slovenská republika prispeje k boju proti Islamskému štátu. Táto pomoc podľa ministerstva negatívne neovplyvní výcvik našich vojakov.

Kerry: Postup Islamského štátu na Kobané je tragédiou

Postup vzbúrencov z Islamského štátu (IS) na sýrske pohraničné mesto Konané je tragédiou, ktorá však nemôže Spojené štáty odradiť od uskutočňovania ich dlhodobej stratégie v tejto oblasti, uviedol dnes podľa agentúry Reuters americký minister zahraničných vecí John Kerry.

"Kobané je tragédiou, pretože predstavuje zlo ISIS, ale neurčuje ani stratégiu, ani celkovú mieru toho, čo sa v reakcii na ISIS deje," uviedol pred novinármi v Bostone šéf americkej diplomacie, pričom na označenie vzbúrencov z IS použil skratku ISIS (Islamský štát v Iraku a Sýrii). "Koalíciu sme začali budovať len pred niekoľkými týždňami. Ľudia sa ešte len ujímajú svojich úradov. Prvoradým cieľom tohto úsilia je poskytnúť priestor Iraku, aby uviedol do činnosti svoju vládu a začal klásť odpor," povedal Kerry.

Vzbúrenci z IS aj napriek americkým náletom obsadili viac ako tretinu pohraničného, prevažne Kurdmi obývaného mesta Kobané, pričom turecká armáda zo svojej strany hraníc situáciu v meste sleduje, ale do bojov zatiaľ nezasiahla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu