Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

USA bitku v Kobané už nezvrátia: Islamský štát po ústupe opäť zaútočil, Turecko čaká!

Situácia v Kobané je kritická Zobraziť galériu (10)
Situácia v Kobané je kritická (Zdroj: SITA, TASR)

KOBANÉ - Americké vojenské letectvo a jeho spojenci podnikli v noci na dnes osem náletov proti militantom z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) v blízkosti sýrskeho mesta Kobané, ktoré je stále v rukách kurdských milícií. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na americké ústredné velenie.

Velenie podľa vlastného vyhlásenia "pokračuje v dôslednom monitorovaní situácie v Kobané. Podľa náznakov ovládajú kurdské milície väčšinu mesta a proti IS sa držia". Nálety, na ktorých sa zúčastnilo aj Jordánsko, zasiahli a zničili viacero cieľov IS, vrátane piatich obrnených vozidiel, zásobovací sklad, veliteľské stanovište, logistické stanovište a osem kasární.

Turecko nepočíta s jednostrannou vojenskou akciou na záchranu Kobané

Očakávať od Turecka, že podnikne jednostrannú cezhraničnú operáciu na záchranu kurdského mesta Kobané na severe Sýrie od pádu do rúk islamistov je nerealistické. Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásil turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Cavusoglu.

"Nie je realistické očakávať od Turecka jednostrannú pozemnú operáciu. Rokujeme... Ak padne spoločné rozhodnutie, Turecko nebude váhať a odohrá svoju úlohu," povedal šéf tureckého rezortu diplomacie na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, ktorý je na návšteve Turecka.

Situácia v Kobané je
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA, TASR)

Stoltenberg uviedol, že NATO nediskutuje o vytvorení bezletovej alebo ochrannej zóny v Sýrii. "Domnievam sa, že tu nie je jednoduchá a priama cesta z problémov, ktorým čelíme," podotkol. Najmenej 21 ľudí už prišlo o život pri nepokojoch v Turecku, kde Kurdi demonštrovali proti vláde za to, že podľa nich nerobí nič pre ich ochranu v súvislosti s možným pádom Kobané do rúk extrémistov z Islamského štátu (IS).

Militanti IS podľa najnovších správ ovládajú už viac než tretinu severosýrskeho pohraničného mesta Kobané, ktoré bránia jednotky kurdskej domobrany podporované americkým letectvom.

Militanti Islamského štátu sa prebojovali do dvoch štvrtí mesta Koban

Militanti Islamského štátu ovládajú už viac ako tretinu severosýrskeho pohraničného mesta Kobané, ktoré bránia jednotky kurdskej domobrany podporované americkým letectvom. S odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Kurdské milície zvádzajú ťažké boje o Kobané, tretie najväčšie kurdské mesto v Sýrii, od polovice septembra. Minulý týždeň sa bojovníci IS dostali už do samotného mesta a kurdskí ozbrojenci s nimi v súčasnosti zvádzajú boje o každý dom. 

Z pôvodne asi 45-tisícového mesta už evakuovali všetko civilné obyvateľstvo. Kurdi žiadajú medzinárodné spoločenstvo o urýchlené dodanie protitankových zbraní, ktoré by bolo možné nasadiť voči tankom IS. 

Turecké sily neďaleko Kobané
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

"(Islamský štát) ovláda viac ako tretinu Kobané. Všetky východné časti; majú časť na severovýchode a oblasť na juhovýchode (mesta)," povedal dnes pre agentúru Reuters šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán. Americké vojenské letectvo a jeho spojenci podnikli v noci na dnes v blízkosti Kobané osem náletov, počas ktorých zasiahli viacero vojenských cieľov IS. 

Austrálčania sa prvý raz zúčastnili na náletoch proti IS

Austrálske bojové stíhačky sa prvý raz zúčastnili na náletoch proti cieľom extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) v Iraku, odkedy vláda minulý týždeň prisľúbila účasť austrálskeho letectva. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov obrany.

Austrálska armáda vo svojom vyhlásení tvrdí, "stíhačky F/A-18F Super Hornet zhodili dve bomby na zariadenie ISIL". Všetky lietadlá následne opustili operačnú oblasť a vrátili sa na základňu. ISIL je staršie označenie IS, ktorá donedávna používala názov Islamský štát v Iraku a Levante.

Situácia v Kobané je
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA, TASR)

Vyhlásenie neobsahuje žiadne podrobnosti o zariadení v severnom Iraku, ktoré bolo zasiahnuté. Austrália má na základni v Spojených arabských emirátoch dislokovaných šesť stíhačiek. Podľa veliteľa letectva Marka Binskina odlietali už niekoľko misií nad severným Irakom bez toho, aby použili zbrane.

Turecké sily neďaleko Kobané
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Letecké útoky majú význam, ale Kobané pred IS nezachránia

Letecké útoky odohnali niektorých bojovníkov Islamského štátu od prevažne Kurdmi obývaného mesta Kobané, ale nebudú postačovať na to, aby zachránili toto severosýrske mesto, uviedla včera americká armáda.

Pentagón je presvedčený, že Američanmi vedené letecké útoky mali dopad na pozície Islamského štátu okolo Kobané, informoval dnes hovorca ministerstva obrany, kontradmirál John Kirby. Poznamenal, že niektorí militanti zostali v meste, ale ďalší ho v dôsledku útokov opustili.

Situácia v Kobané je
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA, TASR)

Varoval však, že samotné letecké útoky nebudú postačovať na to, aby zastavili postup bojovníkov Islamského štátu. "Letecké útoky to ...nespravia, nezachránia mesto Kobané," citovala hovorcu tlačová agentúra DPA.

Situácia v Kobané je
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA, TASR)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu