Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Islamskí radikáli postupujú, majú ťažké zbrane: Keď sa dostanú do centra, bude masaker!

Boje o mesto Kobané Zobraziť galériu (17)
Boje o mesto Kobané (Zdroj: SITA)

KOBANÉ - Ozbrojenci z Hnutia Islamský štát (IS) sa snažia obkľúčiť kurdských bojovníkov v severosýrskom meste Kobané. Kurdi ich útoky vedené z niekoľkých strán odrážajú, majú však k dispozícii len ľahké zbrane. Navyše sa boja o osud civilistov, ktorí v meste ešte zostali.

"Chceme, aby bol vytvorený koridor, ktorým by sme mohli evakuovať civilistov. Ak sa IS dostane do centra mesta, dôjde k masakru,​" uviedol dnes jeden z kurdských obrancov mesta pre agentúru AP.

Prudké boje pokračujú aj v sobotu o kurdské mesto Kobani (Ajn al-Arab) ležiace pri hraniciach medzi Sýriou a Tureckom. Kurdské milície sa snažia odraziť nápor bojovníkov z extrémistickej skupiny Islamský štát, ktorí chcú mesto obsadiť.

"Bránime mesto, ale máme len ľahké zbrane, oni majú ťažké zbrane," uviedol kurdský bojovník. Letecké údery VEDENE Američanmi podľa naj nie sú účinné.

Zastaviť sa ich zatiaľ nepodarilo ani napriek pokračujúcim leteckým útokom zo strany Američanmi vedenej koalície, ktorá bojuje proti sunnitským extrémistom. Miestny kurdský predstaviteľ Ismet Šejk Hasan povedal, že boje sa v sobotu sústredia do južných a východných častí Kobani, kde je podľa neho situácia "veľmi zlá". Povstalci z Islamského štátu majú totiž početnú prevahu nad kurdskými bojovníkmi.

Islamskí radikáli postupujú, majú
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Niekoľko týždňov trvajúce boje o Kobani si údajne vyžiadali už viac ako 500 mŕtvych a vyše 200-tisíc ľudí z prevažne kurdskej oblasti utieklo do susedného Turecka. Bojovníci Islamského štátu v piatok ostreľovali hraničný priechod v snahe prevziať nad ním kontrolu a odrezať prístup do mesta. OSN v piatok varovala, že v sýrskom meste Kobani zostalo uväznených niekoľko stoviek civilistov a v prípade dobytia ich militantní extrémisti pravdepodobne "zmasakrujú". Kobani nemôže opustiť 500 až 700 starších obyvateľov a iných civilistov, zatiaľ čo 10- až 13-tisíc uviazlo v priľahlej oblasti blízko hranice.

Islamský štát zabil žurnalistu miestnej televízie 

Organizácia Islamský štát (IS) zabila v irackej provincii Salahuddín žurnalistu miestnej televíznej stanice Raada Azzáwího. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP s odvolaním sa na guvernéra provincie. Azzáwího, kameramana irackej televízie s názvom Salahuddín, zabili militanti v piatok v meste Tikrít. Guvernér nepoznal ďalšie podrobnosti.

Islamský štát, ktorý ovláda obrovské územia po oboch stranách iracko-sýrskej hranice, zavraždil odrezaním hlavy v Sýrii už mnoho novinárov. IS tvrdí, že ide o odvetu za koaličné nálety pod vedením USA v Iraku a Sýrii. Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc minulý mesiac oznámila, že militanti sa vyhrážajú popravou Azzáwího, otca troch detí, pretože sa odmieta pripojiť k ich militantnému sunnitskému zoskupeniu. Organizácia na ochranu novinárov uviedla, že Azzáwího uniesli 7. septembra.

Islamskí radikáli postupujú, majú
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Proti Islamskému štátu demonštrujú tisíce Kurdov

Vyše 20 000 Kurdov demonštrovalo v sobotu v nemeckom meste Düsseldorf proti radikálnej skupine Islamský štát, ktorá už obsadila veľké časti Iraku a Sýrie a momentálne ohrozuje kurdské mesto Kobani. Protestná akcia je podľa polície pokojná. Kurdskí imigranti pochodujú mestom mávajúc kurdskými vlajkami.

Demonštranti chcú upozorniť na hrozbu, ktorú Islamský štát predstavuje. Podobné demonštrácie sa uskutočnili v Nemecku aj minulý týždeň. Niektoré z nich poznamenali násilnosti, keďže Kurdi sa dostali do stretu s radikálnymi islamistami. V Nemecku žije asi milión príslušníkov kurdskej menšiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu