Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Havária malajzijského lietadla je skôr zločin ako nehoda, tvrdí austrálsky premiér

Tony Abbott
Tony Abbott (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Austrálsky premiér Tony Abbott dnes povedal, že havária malajzijského dopravného lietadla s 298 ľuďmi na palube, ktoré sa včera zrútilo na východe Ukrajiny, je "čiernym dňom pre Austráliu" a pripomína skôr zločin ako nehodu. Na palube havarovaného lietadla bolo aj 27 Austrálčanov.

Podľa Abbotta lietadlo nehavarovalo, ale bolo zostrelené pravdepodobne "raketou povstalcov podporovaných Rusmi", informovala agentúra DPA. "Podľa toho, ako sa veci majú, to skôr vyzerá na zločin ako na nehodu. Ak to tak bude, páchatelia musia byť postavení pred spravodlivosť," vyhlásil Abbott pred poslancami austrálskeho parlamentu.

Austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová uviedla, že ruský veľvyslanec v Austrálii Vladimir Morozov poprel, že by za haváriou lietadla mohli stáť proruskí separatisti na východe Ukrajiny. 

Bishopová pozvala Morozova na stretnutie do Sydney, aby si od neho vyžiadala prísľub, že Rusko bude na vyšetrovaní nešťastia plne spolupracovať. Šéfka austrálskej diplomacie zároveň vyslovila nádej, že sa ešte dnes stretne so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom.

Bishopová ďalej vyzvala proruských separatistov, aby spolupracovali s vyšetrovateľmi. "Ak majú čiernu skrinku, musia ju okamžite vrátiť úradom," uviedla.

Morozov ešte pred stretnutím obvinil zo zostrelenia malajzijského lietadla Ukrajinu, čo premiér Abbott označil za "veľmi, veľmi neuspokojivé". Austrália žiada dôkladné a nestranné vyšetrenie nehody s plným prístupom na miesto nešťastia, dodal Abbott.

Austrália medzičasom vyslala do Kyjeva vládnu delegáciu. Premiér Abbot vyhlásil sobotu za deň štátneho smútku a nariadil stiahnuť štátne vlajky doma aj na austrálskych zastupiteľstvách v zahraničí na pol žrde. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu