Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ruské aerolínie pozastavili svoje tranzitné lety na ukrajinským územím

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Russia Today)

MOSKVA - Ruské letecké spoločnosti pozastavili tranzitné lety ponad územie Ukrajiny po tom, ako sa vo štvrtok na východnej Ukrajine zrútilo dopravné lietadlo malajzijských aerolínií. Oznámil to dnes Federálny úrad leteckej prepravy (Rosaviacija), ktorý citovala agentúra RIA Novosti.

"Trasy sa budú plánovať tak, aby obišli územie Ukrajiny cez Ruskú federáciu, pričom budú pokračovať vzdušným priestorom iných susedných štátov, ktoré poskytnú bezpečné podmienky pre let nad ich územím," uviedla Rosaviacija.

Ruské aerolínie momentálne zvažujú aj zrušenie pravidelných liniek na ukrajinské letiská. Najväčšia ruská letecká spoločnosť Aeroflot už vo štvrtok zrušila dve pravidelné linky do ukrajinských miest Odesa a Kyjev, a dnes ďalšiu pravidelnú linku do hlavného mesta.

"Obnovenie tranzitných letov nad územím Ukrajiny je podľa údajov ruských leteckých spoločností možné len vtedy, ak bude zaručená plná bezpečnosť ukrajinského vzdušného priestoru," tvrdí Rosaviacija.

Boeing-777 spoločnosti Malaysia Airlines, smerujúci z holandského Amsterdamu do malajzijského Kuala Lumpuru, sa zrútil vo štvrtok pri východoukrajinskom meste Torez v Doneckej oblasti. Zahynulo všetkých 283 cestujúcich a 15 členov posádky.

Podľa letových dispečerov sa inkriminovaný let č. MH17 stratil z obrazoviek rádiolokátorov v čase, keď sa nachádzal vo výške približne desať kilometrov nad zemou.

Kyjev obvinil z jeho zostrelenia stúpencov nezávislosti Doneckej oblasti strelou typu zem-vzduch. Militanti však oponujú, že až takýmito silnými zariadeniami nedisponujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu