Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Susedia o smrti Bartošovej: Samovražda bola otázkou času!

Iveta Bartošová Zobraziť galériu (6)
Iveta Bartošová

UHŘÍNĚVES - Obyvatelia pražskej mestskej časti Uhříněves, kde Iveta Bartošová žila, poznali zosnulú speváčku inak, než ju videli v médiách milióny ľudí. Spomínajú na ňu v dobrom, ako na usmievavú susedku, ktorá nikdy nezabudla pozdraviť.

Talentovaná 48-ročná speváčka sa v utorok vybrala k neďalekej železničnej trati, kde pol hodiny pred poludním dobrovoľne ukončila život pod kolesami vlaku.

"Budeme na ňu spomínať v dobrom ako na susedku, ktorá vždy slušne pozdravila a my sme ju mali radi," uviedla pre český spravodajský portál iDNES.cz žena, ktorá býva v rovnakej ulici, kde stojí speváčkin dom. Žena vyčíta novinárom, že stávali pred vilou Ivety Bartošovej a nedali jej nikdy pokoj.

Pri dverách do jej domu sa objavili vetvičky orgovánu a horiace sviečky. V utorok večer už na ulici v malebnej, tichej pražskej štvrti vládol pokoj.

Posledný rozruch tam popoludní spôsobil speváčkin manžel Josef Rychtář, ktorý sa po otriasajúcej správe o jej smrti psychicky zrútil a museli zasahovať policajti a lekári. Nakrátko ho odviezli na psychiatriu do pražskej časti Bohnice. Manželka Iveta si vzala život v deň jeho narodenín a údajne mu nechala list na rozlúčku.

Po návrate zo zdravotníckeho zariadenia Rychtář, ktorý predtým obvinil z úmrtia speváčky médiá, ukázal list napísaný paličkovým písmom v televízii Nova. Tento list s dátumom 25. 4. bol však určený Bartošovej 17-ročnému synovi Arturovi.

Napísala v ňom, že Artura nadovšetko miluje, ale ďalej už nevládze. Odkázala mu dom a všetky peniaze, ktoré jej zostali.

Bartošová spáchala samovraždu v blízkosti železničného prejazdu v Uhříněvsi. Vlak, ktorý ju zrazil, zastavil asi 200 metrov od prejazdu. Nemala pri sebe doklady, takže polícia musí totožnosť mŕtvej ženy overiť testom DNA.

Podľa českej psychiatričky Gity Pekárkovej život závislých ľudí často končí samovraždou ako u Ivety Bartošovej. A možno nie náhodou skončil jej život pod kolesami vlaku, rovnako ako zomrela jej prvá veľká láska Petr Sepéši.

"Závislí majú zníženú schopnosť rozhodovať sa a uvedomiť si dôsledky svojich činov. Závislosť osobu mení. Kým niektorí sú kvôli nej precitlivení, u iných sa citlivosť vychýli opačným smerom," opísala svoje skúsenosti pre iDNES.cz psychiatrička Pekárková, ktorá sa venuje terapii závislých žien v bohnickom pavilóne E.

O pokusoch o samovraždu sa v súvislosti s Bartošovou špekulovalo už v minulosti. Ona samotná tvrdila, že išlo len o náhodné predávkovanie liekmi.

Na závislosť majú vplyv osobnostné dispozície, ako sú nezdržanlivosť, sklony k závislosti alebo emočná labilita. "Pri závislosti hrá veľkú rolu aj rodina a celkovo vzťahy závislého človeka. Na jednej strane môže rodina veľmi pomôcť, ale nefunkčné alebo stresujúce vzťahy môžu fungovať ako spúšťač opakovaného užívania alkoholu či drog," zhrnula lekárka.

Podľa odborníčky k úspešnej liečbe prispieva spolupráca rodiny. Musí prestať prehliadať extempore závislého. Závislosť je choroba, ktorá postihuje celú rodinu a najlepším receptom je na ňu podľa doterajších skúseností tzv. tvrdá láska. Vtedy partner závislého neospravedlňuje, závislosť mu neumožňuje a v žiadnom prípade mu nepodáva návykové lieky.

Závislosti majú podľa lekárky aj genetický pôvod, rovnako ako pôvod v rodine. Takéto dispozície mala tiež zosnulá speváčka, ktorej otec mal problémy s alkoholom. Ak sa človek v detstve stretne s alkoholikom v rodine, môže tento model opakovať aj on - odhaduje sa, že deti z rodín so závislosťou k nej majú aj sedemkrát väčšie predpoklady.

Negatívny vplyv môže mať i tlak okolia, ktorý zvyšuje stres závislej osoby, dodala psychiatrička. Nepriamo tak potvrdila, že pozornosť médií chorej speváčke v jej závislosti skôr uškodila.

Ivetu, jednu z najväčších hviezd populárnej hudby v 80. rokoch v bývalom Československu, mohla pred samovraždou zachrániť jedine abstinencia. K nej však speváčke opakovane chýbala motivácia, dodala Pekárková. "Niektorí o abstinencii len hovoria, napríklad preto, že na nich tlačia okolnosti," uviedla lekárka.

Obrovský šok z Čiech: Iveta Bartošová spáchala samovraždu!>>

Bartošová sa zabila na manželove narodeniny: Poznáme tajomstvo listu na rozlúčku!>>

Hrozivý pohľad: Telo Ivety Bartošovej na mieste tragédie>>

Bartošovej smrť šokovala: Weiter plakal do mobilu, Gott sa nezmohol na slová>>

»Vrah!« kričali na Bartošovej muža... Skončil na psychiatrii!

Takto kedysi žiarila šťastím Iveta Bartošová: Za 10 rokov prešla z rozprávky rovno do pekla>>

Pripomeňte si najväčšie hity Ivety Bartošovej>>

Knihy o Ivete Bartošovej nájdete tu>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu