Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prezidentské voľby očami zahraničia: Takto sa o Kiskovi vyjadrili svetové agentúry

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Politický nováčik Andrej Kiska bol zvolený do prevažne reprezentatívneho úradu slovenského prezidenta a zasadil tak nepríjemnú porážku svojmu súperovi, premiérovi Robertovi Ficovi. Napísala to dnes svetová tlačová agentúra AP.

Kisku charakterizovala agentúra ako úspešného podnikateľa, z ktorého sa stal filantrop. Dodala, že Fico uznal porážku a zablahoželal svojmu 51-ročnému rivalovi k víťazstvu. AP nevynechala ani slová Kisku, ktorý jasajúcemu davu v bratislavskom hoteli povedal: "Budem sa snažiť viac poľudštiť našu politiku."  Kiska, ktorý bol až donedávna vo svojej krajine pomerne neznámy, prilákal voličov znechutených korupciou a hlavným prúdom politiky, uviedla v článku AP.

"Budem stáť za každým slušným občanom tejto krajiny," citovala ďalej agentúra Kisku. AP pripomenula, že Kiska založil v 90. rokoch 20. storočia dve úspešné splátkové spoločnosti, ktoré v roku 2005 predal banke. Neskôr bol spoluzakladateľom charitatívnej organizácie Dobrý anjel - tá pomáha rodinám, ktoré sa dostali do finančných ťažkostí, pretože majú vážne choré deti. Prehra v prezidentských voľbách je trpkou pilulkou, ktorú musí Fico prehltnúť, uviedla AP. Tento líder dominantnej slovenskej strany s ľavicovým smerovaním je najpopulárnejším a najmocnejším politikom na Slovensku, ale bude musieť spolupracovať s kritickejším prezidentom, než je odchádzajúci prezident Ivan Gašparovič, upozornila AP.

Ďalšia svetová agentúra Reuters napísala, že Kiska sa viezol na vlne protificovských nálad u pravicových voličov, ako aj na vlne nedôvery slovenských voličov voči hlavným politickým stranám, pretože krajina zažíva korupčné škandály a neustálu vysokú nezamestnanosť.  Agentúra Reuters dodala, že Fico a ďalší Kiskovi kritici tvrdia, že je politický amatér, ktorý v minulosti zarobil peniaze na pôžičkách s nečestne vysokými úrokmi, ale Kiska toto obvinenie odmieta. Britská spravodajská stanica BBC na svojej webovej stránke v reakcii na slovenské prezidentské voľby napísala, že slovenský magnát Andrej Kiska vyhral napriek tomu, že nemá z minulosti politické skúsenosti a pred voľbami o ňom počulo iba málo ľudí.

Kiska, ktorý porazil súčasného premiéra Roberta Fica, bude zastávať oficiálny úrad prvýkrát. Jeho víťazstvo zastavilo sociálnych demokratov pána Fica v tom, aby ovládli prezidentský úrad aj parlament, dodala BBC. Spravodajcovia podľa BBC tvrdia, že vyhliadka na dominantné postavenie sociálnych demokratov zrejme vyburcovala odporcov pána Fica. BBC píše, že účasť slovenských voličov bola nečakane vysoká, volili dokonca aj v lyžiarskom stredisku vo Vysokých Tatrách.

Fico je v úrade premiéra od roku 2012, keď si jeho Smer zabezpečil vo voľbách väčšinu v parlamente, čo sa podarilo nejakej strane prvýkrát od získania nezávislosti Slovenska, vyzdvihla BBC. Súčasné voľby boli vnímané ako referendum o pôsobení premiéra Fica vo funkcii, napísal v Prahe spravodajca BBC Rob Cameron. Kiska, ktorý nemá komunistickú minulosť, je vnímaný ako skúsený podnikateľ. Tvrdí, že chce bojovať proti korupcii. Ťaží zo svojej povesti nováčika, ktorý nie je obvinený zo žiadnych korupčných škandálov, aké zmietali slovenskou pravicovou politickou scénou, uviedla BBC.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu