Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šéf americkej diplomacie vyzýva Moskvu: Zatlačte na separatistov na Ukrajine

Rex Tillerson
Rex Tillerson (Zdroj: SITA/AP/Jacquelyn Martin)

KYJEV - Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson poslal v nedeľu prekvapivo ostrý odkaz Rusku, keď počas návštevy Ukrajiny vyhlásil, že Moskva musí zatlačiť na separatistov na východe Ukrajiny, ktorých má podľa neho plne pod kontrolou. Uviedol aj, že je to Moskva, ktorá teraz musí pri riešení konfliktu na východe Ukrajiny urobiť prvý krok.

"Je dôležité, aby Rusko urobilo prvé kroky k deeskalácii napätia vo východnej časti Ukrajiny. Je to nevyhnutné na to, aby sme sa mohli posunúť ďalej," vyhlásil šéf americkej diplomacie na spoločnej tlačovej konferencii po stretnutí s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Spojené štáty ani Európska únia podľa neho neuvoľnia sankcie proti Rusku, kým Moskva nezačne plniť Minskú dohodu, známu aj ako Minsk 2, teda mierový plán z roku 2015, ktorý síce obe strany odsúhlasili, ale nedodržiavajú.

"Vyzývame Rusko, aby začalo plniť svoje záväzky, ktoré mu vyplývajú z minských dohôd a aby uplatnili svoj vplyv na separatistov v tomto regióne, ktorých majú plne pod kontrolou. Sankcie Spojených štátov aj Európskej únie uvalené na Rusko zostanú v platnosti až dovtedy, kým Rusko nezvráti svoje činy, ktoré prijatie týchto sankcie vyvolalo," vyhlásil šéf americkej diplomacie v Kyjeve.

Podľa Porošenka je na to, aby sa situácia na východe Ukrajiny vyriešila, potrebná jediná vec - politická vôľa na strane Ruska. "Kyjev ani nezačal a ani neplánoval túto vojnu. Naplánovala a začala ju Moskva. Z tohto dôvodu kľúč k mierovému riešeniu má v rukách Moskva," vyhlásil Porošenko po rokovaní s Tillersonom.

Viac o téme: UkrajinaRex Tillerson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu