Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Boje v Donbase neutíchajú, vyžiadali si ďalšie obete: Kyjev odpojil Luhanskú oblasť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Tri obete na životoch z radov vojakov ukrajinskej armády si dnes na východe Ukrajiny vyžiadali prestrelky medzi vládnymi silami a proruskými separatistami. Ďalší štyria vojaci utrpeli zranenia. Informovala o tom dnes tlačová služba ukrajinskej vlády, ktorá spresnila, že pozície ukrajinskej armády v Donbase za posledných 24 hodín ostreľoval nepriateľ 65-krát.

Podľa agentúry AP je dnešná bilancia obetí a zranených najvyššou za posledných niekoľko týždňov. V prípadoch, keď dochádza k narušeniu prímeria, sa zo zodpovednosti za tento stav navzájom obviňujú obaja aktéri konfliktu v Donbase. Ozbrojený konflikt, ktorý sa odohráva v bašte priemyslu na východe Ukrajiny, si od roku 2014 vyžiadal viac ako 9900 obetí na životoch.

Vo vzťahoch medzi Kyjevom a samozvanými republikami sa objavil ďalší problém po tom, ako vláda v Kyjeve v noci na utorok odpojila samozvanú Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) od ukrajinskej elektrickej siete. Ide o dôsledok nezaplatených vysokých účtov za dodávku elektriny.

Vedenie LĽR však bolo na túto situáciu upozornené vopred a zabezpečilo dodávku elektrickej energie z náhradných zdrojov. Agentúra RIA Novosti dodala, že bez elektriny sa okrem obcí na území LĽR ocitli aj štyri dediny podliehajúce vláde v Kyjeve.  Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok vyhlásil, že zastavenie zásobovania Luhanskej oblasti elektrinou je v rozpore s minskými mierovými dohoda a je "ďalším krokom Kyjeva na ceste k tomu, aby od seba tieto územia odtrhol". Predstaviteľ Ruska v kontaktnej skupine pre Ukrajinu, Boris Gryzlov, v utorok informoval, že ruská vláda v rámci humanitárnej podpory rozhodla o zabezpečení dodávok elektriny pre LĽR.
 

Viac o téme: UkrajinaDonbas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu