Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Minský mierový proces sa tak skoro ukončiť nepodarí: Voľby na Ukrajine potrebujú čas

Angela Merkelová a Francois Hollande
Angela Merkelová a Francois Hollande (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Zorganizovanie volieb na Ukrajine, ktoré by boli v súlade s medzinárodnými normami, si vyžiada určitý čas, v dôsledku čoho sa do konca roka s najväčšou pravdepodobnosťou nepodarí zavŕšiť takzvaný minský mierový proces. Uviedol to po štvorstrannom rokovaní čelných predstaviteľov tzv. normandskej štvorky v Paríži francúzsky prezident Francois Hollande, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Pokiaľ ide o záležitosť volieb... bude to trvať dlhšie. Neželáme si, aby sa voľby v oblastiach na východe Ukrajiny konali v podmienkach, ktoré nebudú v súlade s Minskom," povedal Hollande na tlačovej konferencii po stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho ukrajinským náprotivkom Petrom Porošenkom.

"Je preto pravdepodobné a teraz už dokonca isté - keďže na usporiadanie volieb potrebujeme tri mesiace -, že prekročíme termín stanovený na ukončenie minského procesu, ktorým bol 31. december 2015," spresnil Hollande.

"Výsledkom (dnešného stretnutia) je to, že ruský prezident je odhodlaný pracovať... na vytvorení takých podmienok, aby sa voľby konali v súlade s Minskom, na základe ukrajinských zákonov a v súčinnosti medzi doneckými a luhanskými separatistami a ukrajinskou vládou," uviedla po stretnutí tzv. normandskej štvorky nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko po stretnutí povedal, že je "opatrne optimistický", pričom dodal, že konflikt na Ukrajine sa skončí až vtedy, keď bude oslobodený aj posledný kúsok ukrajinského územia.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na margo dnešných rozhovorov normandskej štvorky uviedol, že sa niesli v "profesionálnom" duchu a všetky zúčastnené strany vyjadrili odhodlanie pokračovať v mierovom procese. Súčasťou minskej dohody z 12. februára 2015 je aj ustanovenie, že Ukrajina do konca tohto roka opätovne nadobudne kontrolu nad svojimi štátnymi hranicami.

Viac o téme: UkrajinaFrancois HollandeMinský mierový proces
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu