Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Kyjeve tiekla krv, atentát mal zastaviť reformy: Jeden mŕtvy, vyše 100 zranených

Explózia bojového granátu pred budovou ukrajinského parlamentu Zobraziť galériu (10)
Explózia bojového granátu pred budovou ukrajinského parlamentu (Zdroj: euromaidanpress.com)

KYJEV - Až 100 ľudí dnes podľa oznámenia kyjevskej polície zranila explózia bojového granátu, ktorý vrhol neznámy útočník do davu policajtov pred budovou ukrajinského parlamentu. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko bezprostredne po útoku informoval o smrti jedného príslušníka národnej gardy. "Podľa mojich informácií zomrel pri výbuchu jeden policajt," s odvolaním sa na dôveryhodný zdroj oznámil Kličko.

Demonštranti protestovali proti rozhodnutiu ukrajinského parlamentu, ktorý dnes v prvom čítaní schválil návrh ústavnej reformy zameranej na decentralizáciu štátnej správy. Po búrlivej debate pre návrh zdvihlo ruku 265 zo 450 poslancov.

Vzhľadom na nezhody medzi prozápadnými poslancami je však zatiaľ otázne, či sa podarí dosiahnuť potrebný počet hlasov aj v ďalších čítaniach, uviedla agentúra Reuters.

Začiatok dnešnej schôdze bol niekoľkokrát odložený kvôli dramatickým protestom poslancov z národno orientovaných strán, najmä Radikálnej strany a západoukrajinskej strany Svojpomoc. Prezidenta Petra Porošenka, ktorý chce reformou vytvoriť politické predpoklady pre ukončenie vojny na Donbasu, obviňovali z protiústavného prevratu a zrady národných záujmov. Sála snemovne sa otriasala hlasnými prejavmi nespokojnosti a skandovaním "Hanba!".

Bojová atmosféra vládla tiež v okolí parlamentnej budovy. Pre asi 3000 demonštrantov zhromaždených pred parlamentom sa schválenie návrhu ústavných zmien stalo signálom k útoku na parlamentnú budovu. Vzduchom lietali dymovnice, delobuchy a fľaše so zápalnou zmesou, polícia odpovedala slzným plynom a obuškami.

Popoludní nepokoje vyústili v krvavý incident, pri ktorom bolo po explózii bojového granátu zranených až 100 ľudí. Podľa očitých svedkov vhodil neznámy útočník granát do skupiny zasahujúcich policajtov a príslušníkov Národnej gardy. Najmenej päť ľudí je v kritickom stave, medzi zranenými sú údajne aj civilisti a najmenej traja novinári. Šéf kyjevskej polície Oleksandr Tereščuk oznámil, že explózia niekoľko ľudí zabila, ich počet ale nespresnil.

Proti rozzúreným demonštrantom zasahovala
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Ultranacionalisti z Pravého sektoru už dopoludnia zablokovali svojimi automobilmi príjazdy k parlamentnej budove. Poriadok v meste sa snažilo zaistiť 3500 povolaných policajtov, vojakov a gardistov.

Zmeny ústavy mal v parlamente osobne odôvodniť Porošenko, vzhľadom k atmosfére však na rokovanie vyslal len svojho splnomocnenca. Proti návrhu nakoniec hlasovalo 87 poslancov, medzi inými aj zastupitelia strany Vlasť expremiérky Julie Tymošenkovej.

Návrh zákona o decentralizácii je kľúčovou súčasťou politických dohôd z tohtoročného februára, ktoré mali rozbúrenému Donbasu priniesť mier. Zákon dáva samospráve rozsiahle právomoci vrátane neodvolateľnosti zvolených zástupcov, slobodného používania ruštiny a práva na formovanie vlastných bezpečnostných štruktúr. Zákon však nepriznáva Donbasu ako celku osobitné postavenie, po ktorom volajú separatisti.

Parlament dnes schválil ústavnú reformu v prvom čítaní, v druhom potrebuje návrh na konečné schválenie dvojtretinovú väčšinu hlasov. Šéf parlamentu Volodymyr Hrojsman dnes bez ďalšieho spresnenia oznámil, že na druhé čítanie budú poslanci pozvaní počas jesennej parlamentnej schôdze, ktorá začína už v utorok.

Podľa AP sa dostalo do potýčok s nasadenými policajtmi a príslušníkmi národnej gardy približne 100 "aktívnych demonštrantov", väčšinou prívržencov nacionalistickej strany Sloboda zastúpenej v parlamente iba niekoľkými poslancami. Zatiaľ nie je známe, či si násilie vyžiadalo zranenia aj medzi protestujúcimi.

Agentúra Ukrinform uviedla, že kyjevský starosta Vitalij Kličko bezprostredne po útoku informoval vo vysielaní televízneho kanála 112 Ukrajina o smrti jedného z príslušníkov národnej gardy.

"Jeden z vojakov Národnej gardy zomrel po zásahu strelnou zbraňou do srdca... Okrem granátov títo provokatéri používali strelné zbrane a potajme strieľali," napísal Heraščenko na sociálnej sieti Facebook, pričom narážal na správy, podľa ktorých bolo z davu nacionalistov protestujúcich pri parlamente hodených na príslušníkov bezpečnostných zložiek niekoľko granátov. 

Hrané divadlo? Demonštranti dostali za účasť zaplatené

Ako je vidieť na nasledujúcom videu ukrajinských médií, niektorí účastníci protestu dostávali za účasť zaplatené. Pri rozhovore s reportérmi sa zistilo, že vôbec nevedeli prečo tam sú, čo potvrdzuje verziu o platených demonštrantoch.


 

V Kyjeve tiekla krv,
Zobraziť galériu (10)

Viac o téme: Petro PorošenkoVolodymyr Hrojsman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu