Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Stanový tábor na kyjevskom Majdane zlikvidovali, vodca protestu bol zadržaný

Petro Porošenko Zobraziť galériu (2)
Petro Porošenko (Zdroj: TASR)

KYJEV - Neznámi ľudia zlikvidovali v noci nadnes stanový tábor na kyjevskom Námestí nezávislosti, ktorý tam v nedeľu postavila skupina ľudí na protest proti "svojvôli ukrajinského vedenia". Aktivisti vyzvali prezidenta Petra Porošenka a vládu, aby predložili správu o svojej činnosti.

Ako dnes informovala agentúra Ukrinform, stanový tábor v noci zlikvidovali neznámi ľudia s kuklami na hlavách. Námestie potom obkľúčila polícia, spresnili očití svedkovia. Organizátora protestnej akcie Rustama Tašbajeva zadržali neznámi ľudia v civile a odviezli ho na neznáme miesto. V nedeľu približne sto aktivistov postavilo na kyjevskom Námestí nezávislosti šesť stanov, vyhlásilo, že sa "začína tretí Majdan" a žiadalo prezidenta Porošenka, aby k nim prišiel a podal správu o svojom ročnom pôsobení v úrade.

Aktivisti taktiež žiadali o schôdzku s predstaviteľmi vlády. Chceli od nich počuť, aké dosiahli výsledky ohľadne sľubovaných reforiem. Požiadavku na zmenu vlády nepredložili. Centrum Kyjeva je v posledných dňoch častým miestom protestných akcií: protivládny míting sa tam naposledy konal v sobotu, keď sa na ňom zišlo 3000 ľudí. Podobná akcia sa konala aj 3. júna. V máji sa pri budovách parlamentu a vlády uskutočnilo viacero protestov súvisiacich s ekonomickými opatreniami.

Výbuch, ktorý potopil hliadkový čln pri Mariupole, má zatiaľ 1 obeť

Jeden príslušník ukrajinskej pobrežnej stráže prišiel o život a ďalší je nezvestný po tom, ako sa dnes po explózii na palube potopila hliadková loď v Azovskom mori pri meste Mariupol. Päť ďalších členov posádky utrpelo zranenia, informovala pobrežná stráž. 

"Dnes o 14.20 h miestneho času došlo k explózii na palube člnu pobrežnej stráže UMC-1000, keď opúšťal záliv v Mariupole. Príčina výbuchu nebola dosiaľ zistená," uviedlo tlačové oddelenie Štátnej pohraničnej služby Ukrajiny.vV čase výbuchu "bolo na palube sedem príslušníkov. Pátranie po jednom členovi posádky pokračuje," dodalo.vPlavidlo UMC-1000 má výtlak 7,4 tony a je určené pre ôsmich pasažierov.

Mesto Mariupol sa nachádza na rozhraní konfliktu medzi vládnymi silami a separatistami podporovanými Ruskom a už mesiace je pod hrozbou povstaleckých útokov.

Stanový tábor na kyjevskom
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: UkrajinaMajdanPetro Porošenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu