Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľké priznanie vojakov zadržaných na Ukrajine: Bojovať sme išli na príkaz ruskej armády!

Zajatí ruskí vojaci Zobraziť galériu (3)
Zajatí ruskí vojaci (Zdroj: SITA)

KYJEV/MOSKVA - Dvaja Rusi zadržaní minulý víkend vo východoukrajinskom Donbase priznali, že boli zajatí pri prieskumnek akcii na línii fronty medzi vzbúrencami a ukrajinskou armádou. Uviedla to dnes na svojich webových stránkach misia európskych pozorovateľov, ktorí s oboma zadržanými v stredu hovorili. Kyjev tvrdí, že ide o príslušníkov pravidelnej ruskej armády, Moskva to popiera.

Alexander Alexandrov a Jevgenij Jerofejev sa dostali do zajatia minulú sobotu pri meste Sčasta v Luhanskej oblasti. Pri zadržaní boli ozbrojení, ale príkazy útočiť vraj nemali. Pozorovateľom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) bez ďalšieho spresnenia povedali, že ich do Donbasu vyslalo "armádne velenie". Na Ukrajine vraj boli niekoľkokrát už skôr.

Zajatí ruskí vojaci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Obaja muži sa v Kyjeve lieči zo strelných zranení, ktoré utrpeli pri zatýkaní. V stredu boli obvinení z pokusu o založení teroristickej skupiny, za čo im hrozí až 15 rokov väzenia. Ukrajinskej obhajca už dostali k dispozícii a stretli sa s nimi, napísala agentúra Unian.

Ruská televízna stanica Rossija 24 zverejnila dnes rozhovor s Vladimirom Jerofejev, otcom jedného zo zadržaných. "Je to dôstojník, presnejšie bývalý dôstojník," povedal o svojom synovi. "Po Novom roku armádu opustil, nepýtal som sa prečo. O ceste do Luhansku som vedel a neprehovárala som ho. Je to dospelý človek," vyhlásil Jerofejev starší.

 

Veľké priznanie vojakov zadržaných
Zobraziť galériu (3)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu