Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ukrajinský konflikt neutícha: Armáda hlási straty, ale aj dvoch ruských zajatcov!

Boje v okolí Donecka Zobraziť galériu (2)
Boje v okolí Donecka (Zdroj: SITA)

KYJEV / MOSKVA - Príslušníkom ukrajinských ozbrojených síl sa údajne podarilo zajať dvoch ruských vojakov, bojujúcich na východe Ukrajiny po boku proruských separatistov. Hoci Moskva stále popiera nasadenie ruských vojakov na Ukrajine, hovorca ukrajinskej armády dnes uviedol, že sa príslušníkom dobrovoľníckej jednotky Ajdar podarilo dvoch takýchto vojakov zajať.

"K zadržaniu došlo. Teraz s nimi pracujú naši spravodajcovia. Ďalšie informácie zatiaľ nie sú k dispozícii," povedal plukovník Andrij Lysenko podľa denníka Ukrajinská pravda. Nie je jasné, či zajatci sú príslušníkmi regulárnej jednotky, ako bola vlani "stratená" skupina ruských výsadkárov, zajatá v hĺbke ukrajinského územia, alebo či ide o ruských "dobrovoľníkov", ktorí počas nasadenia po boku separatistov sú oficiálne "na dovolenke".

O zajatí "dvoch ozbrojencov z ruskej diverznej a prieskumnej skupiny" informoval najprv jeden z ukrajinských dobrovoľníkov na sociálnej sieti. Podľa neho nepriateľská jednotka skúmala bdelosť ukrajinskej obrany po stiahnutí časti síl, pričom v boji prišiel o život jeden ukrajinský poddôstojník. Bol to vraj "krvavý dôsledok ďalšej veľké hlúposti", ktorá dovoľuje separatistom beztrestne ostreľovať ukrajinské pozície, zatiaľ čo ukrajinskí vojaci sa vraj smú len prizerať, pretože strážia mier a vojna sa nekoná ...

Armádny hovorca Lysenko uviedol, že napriek prímeriu počas uplynulých 24 hodín v potyčkách s proruskými separatistami v Donbasu na východe Ukrajiny mali traja ukrajinskí vojaci zahynuli a ďalších 17 utrpelo zranenia.

Pri obci Popasna pri Luhansku dnes na mínu alebo nastraženú nálož narazilo terénne vozidlo vládnych síl. Pri výbuchu zahynuli štyria ľudia: príslušník národnej gardy a traja dobrovoľníci zo západnej Ukrajiny. Piaty člen posádky bol zranený, oznámil gubernátor Hennadij Moskal, lojálny Kyjevu. Sám mal vraj ísť rovnakou poľnou cestou, avšak s ohľadom na to, že na ňu rebeli často kladú míny a improvizované nálože, dal prednosť asfaltovej ceste. Pri rovnakej obci pri podobných incidentoch na konci apríla a začiatkom mája zahynulo podľa agentúry TASS šesť ukrajinských vojakov.

Separatisti naopak obvinili vládne sily, že počas uplynulých 24 hodín porušili prímerie vo viac ako štyroch desiatkach prípadov. Ostreľovanie sa vraj odohrávalo hlavne pri doneckom letisku, Horlivke a obce Šyrokyna pri Azovskom prístave Mariupol na juhovýchode krajiny. Vládne sily vraj prišli o štyroch mužov a najnovšie majú 36 zranených vojakov. Straty medzi povstalcami a civilistami sa podľa agentúry TASS upresňujú.

Ukrajinský konflikt neutícha: Armáda
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu