Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Porošenko v Berlíne, Jaceňuk v Paríži: Otázka Ukrajiny je stále otvorená

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a ukrajinský prezident Petro Porošenko (vľavo) počas tlačovej konferencie po rokovaní v Berlíne Zobraziť galériu (6)
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a ukrajinský prezident Petro Porošenko (vľavo) počas tlačovej konferencie po rokovaní v Berlíne (Zdroj: TASR)

BERLÍN/PARÍŽ – Pri realizácii obsahu mierových dohôd z Minska, ktorých cieľom je riešenie konfliktu na Ukrajine, sa nedosiahol žiaduci pokrok, upozornili dnes na spoločnej tlačovej konferencii v Berlíne nemecká kancelárka Angela Merkelová a ukrajinský prezident Petro Porošenko. Obaja sa s novinármi stretli ešte pred začiatkom dvojstranných rokovaní. Francúzsky prezident Francois Hollande dnes takisto prijal v Elyzejskom paláci v Paríži predsedu ukrajinskej vlády Arsenija Jaceňuka. Obaja štátnici hovorili o situácii na východe Ukrajiny, ktorý sužuje pretrvávajúci ozbrojený konflikt, informovala agentúra DPA.

Merkelová v súvislosti s napĺňaním dohôd z bieloruskej metropoly priznala, že sa doteraz nepodarilo dostať tam, kam signatári zamýšľali. Podľa nej sa nedá hovoriť o úplnom prímerí v regióne a ani výmena zajatcov nedosiahla dohodnutú úroveň.

Porošenko upozornil, že aktuálne sa v zajatí v Rusku nachádza viac ako 30 Ukrajincov a vyzval na ich prepustenie. Ubezpečil, že ukrajinská strana mieni adekvátne splniť všetkých 143 bodov dohodnutých v Minsku a zároveň žiadal to isté od proruských separatistov a ruskej strany, informovalo internetové vydanie mienkotvorného nemeckého denníka Sueddeutsche Zeitung (SZ) i tlačová agentúra DPA.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Porošenko s poľutovaním konštatoval, že prímerie sa momentálne nedodržiava a ani v angažovanosti Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá by ho mala kontrolovať, nenastal pokrok.

Nemecká kancelárka ubezpečila Kyjev o podpore na ceste k obnoveniu mieru a poznamenala, že spoločne s ním a prezidentmi Francúzska i Ruska mieni napriek náročnosti tejto úlohy pokračovať v úsilí vrátiť pokoj na celé územie Ukrajiny. Porošenko sa ešte pred stretnutím s Merkelovou podľa ukrajinských médií vyjadril, že Kyjev trvá na stiahnutí ťažkej techniky a demilitarizácii obce Šyrokyne a jej okolia.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Najvyšší ukrajinský predstaviteľ hľadal aj paralely medzi dianím na Ukrajine, osobitne anexiou Krymu, a niekdajším obsadením Sudet fašistami, respektíve tzv. anšlusom Rakúska k nacistickému Nemecku.

Hollande a Jaceňuk rokovali v Paríži o situácii na východe Ukrajiny 

Najvyšší francúzsky predstaviteľ po stretnutí netajil znepokojenie z porušovania dohody o prímerí na východe Ukrajiny. Súčasne vyjadril nádej, že blížiace sa dohodnuté rokovania pracovných podskupín Kontaktnej skupiny pre riešenie ukrajinskej krízy prinesú rýchly pokrok v politickej, ekonomickej, humanitárnej i bezpečnostnej oblasti.

Obe strany sa podľa informácií, ktoré prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí zverejnil ukrajinský premiér, dohodli na zorganizovaní investičného summitu v Paríži. Ukrajina by na ňom v priebehu jesene mohla prezentovať záujemcom svoj potenciál v danej oblasti.

Francúzsky prezident Francois Hollande
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Paríž a Kyjev sa podľa informácií agentúry UNIAN dohodli aj na účasti francúzskych špecialistov v boji proti praniu špinavých peňazí a pri odhaľovaní korupčných káuz predstaviteľov niekdajšieho ukrajinského vedenia.

Francúzsky prezident sa spoločne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou dlhodobo intenzívne usiluje o dosiahnutie prímeria a zníženie napätia na východe Ukrajiny diplomatickou cestou. Súčasne obaja vplývajú na ukrajinskú vládu, aby realizovali nevyhnutné reformy a obnovu krajiny. S veľkým záujmom sa preto očakávajú aj výsledky dnešných rokovaní Angely Merkelovej s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom v Berlíne.

Francúzsky prezident Francois Hollande
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Porošenko v Berlíne, Jaceňuk
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: topky)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu