Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Kyjev ohlásil stiahnutie ťažkých zbraní: Raketomety sú vyše 30 km od kontaktnej línie

Raketomet Uragan Zobraziť galériu (3)
Raketomet Uragan (Zdroj: SITA)

KYJEV - Predstavitelia ukrajinskej armády v piatok uviedli, že vládne jednotky sťahujú ťažké raketomety z frontovej línie s proruskými separatistami, čo je v súlade s februárovou dohodou o prímerí. Armádny hovorca plukovník Andrij Lysenko povedal, že raketomety Uragan stiahli 35 km od kontaktnej línie.

Obe strany konfliktu, ktorý si už od vypuknutia v apríli vyžiadal životy 6000 ľudí, ubezpečili, že plnia prísľub o stiahnutí ťažkej vojenskej techniky podľa dohody. Pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa však sťažovali, že im nebolo umožnené vyhlásenia potvrdiť. Napriek sťahovania ťažkej techniky denne dochádza medzi znepriatelenými stranami k bojom. Lysenko obvinil povstalcov zo zhromažďovania zbraní vojenského materiálu a vojska v niektorých oblastiach, kde sa pripravujú na možnú ofenzívu.

Dánsky minister: Uvoľnenie sankcií voči Rusku závisí od situácie na Ukrajine 

Uvoľnenie západných sankcií voči Rusku je možné, ak dôjde k deeskalácii konfliktu na východnej Ukrajine. V rozhovore pre agentúru RIA Novosti to dnes uviedol dánsky minister zahraničných vecí Martin Lidegaard.

Osud sankcií je v ostatnom čase témou početných diskusií. Prvé kolo týchto reštrikcií vyprší v priebehu tohto mesiaca. Európski lídri sú v názore na opatrenia nejednotní; za ich uvoľnenie sú najmä predstavitelia Francúzska a Talianska.

Martin Lidegaard
Zobraziť galériu (3)
Martin Lidegaard  (Zdroj: SITA)

"Dánsko sankcie stále podporuje. Sme však aj za ich uvoľnenie, ak sa situácia na Ukrajine zmení k lepšiemu," uviedol Lidegaard, podľa ktorého sú tieto opatrenia z pohľadu Západu nutnou reakciou medzinárodného spoločenstva na udalosti.

EÚ, tvrdiac, že Rusko nesie zodpovednosť za ukrajinskú krízu, uvalilo spolu s ďalšími západnými partnermi voči Moskve niekoľko kôl sankčných opatrení. Moskva  neoblomne odmieta akúkoľvek angažovanosť v tomto vnútroštátnom konflikte.

Dánsko má podľa Lidegaarda veľmi dobré vzťahy s Ruskom v oblasti výskumu Arktídy. "Hoci nezdieľame rovnaký postoj na udalosti v iných častiach sveta, domnievam sa, že v otázke Arktídy môžeme udržiavať spoluprácu," tvrdí dánsky minister.

Kyjev ohlásil stiahnutie ťažkých
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu