Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na Ukrajine nie je už v bezpečí nikto: Ostreľovali obytné štvrte, obete a 16 zranených

Luhansk
Luhansk (Zdroj: YouTube)

LUHANSK - Ukrajinská armáda ostreľovala v utorok večer obytné štvrte v meste Luhansk, pričom utrpelo zranenia najmenej 16 ľudí, informovalo ministerstvo pre mimoriadne situácie samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR). Podľa zdrojov agentúry TASS zahynulo niekoľko ľudí.

Ministerstvo uviedlo, že Luhansk bol ostreľovaný z raketových systémov Uragan. 

"V dôsledku prvého ostreľovania utrpelo zranenia 11 ľudí, neskôr sanitky previezli do nemocnice päť ďalších ľudí," citovala z vyhlásenia ministerstva agentúra RIA Novosti.

Špeciálna pozorovateľská misia (SMM), vyslaná na Ukrajinu Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), vo svojej utorkovej situačnej správe uviedla, že za posledných 24 hodín, počnúc pondelkovým ránom, došlo k porušeniu prímeria v 38 prípadoch.

Proruskí povstalci zaútočili na desiatky miest a obcí

Proruskí separatisti zaútočili s podporou Ruska na východe Ukrajiny na 55 miest a obcí, a to len v predchádzajúcich 24 hodinách, povedal v stredu hovorca ukrajinskej armády Vladislav Selezňov. Zomreli pritom traja ukrajinskí vojaci a 15 boli zranení. Boje na východe Ukrajiny v posledných dňoch opäť eskalovali. Separatisti zaútočili počas víkendu na prístavné mesto Mariupoľ, pričom zomrelo 30 civilistov. Rusko odmietlo obvinenia NATO, že podporuje separatistov modernými zbraňami, ako sú bezpilotné lietadlá a raketomety. Ukrajinský parlament v utorok oficiálne označil Rusko za agresorský štát.

Pre eskaláciu konfliktu na Ukrajine vyvíja Európska únia väčší tlak na ruskú vládu. Podľa diplomatov sa vo štvrtok zídu ministri zahraničia únie na krízovom zasadnutí, na ktorom budú diskutovať o ďalších sankciách na Rusko. 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko medzitým požiadal v liste svojho ruského kolegu Vladimíra Putina o prepustenie ukrajinskej pilotky Nadeždy Savčenkovej, ktorú v roku 2014 zajali proruskí separatisti a poslali do Ruska, kde ju odvtedy držia vo väzení.

Ukrajina musí zostať neutrálna, vraví Lavrov

Ukrajina si musí udržať neutrálny štatút, citovala dnes ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova agentúra Interfax.

"V záujme zabránenia ďalšieho rozdelenia na Ukrajine je dôležité, aby si udržala neutrálny štatút," uviedol šéf ruskej diplomacie.

Agentúra Reuters pripomenula, že od vlaňajšieho zosadenia promoskovského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča sa nové kyjevské vedenie snaží o vstup do Severoatlantickej aliancie.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal zákon o zrušení neutrálneho štatútu krajiny 29. decembra. Sľúbil, že iniciuje reformy, ktoré umožnia Ukrajine splniť štandardy Severoatlantickej aliancie. Potom sa podľa jeho slov uskutoční referendum o vstupe Ukrajiny do NATO.

Moskva ešte predtým konštatovala, že rozhodnutie Ukrajiny zrušiť štatút neutrality a usilovať sa o užšie vzťahy s NATO bolo výsledkom tlaku aliancie, ktorá chce urobiť z Ukrajiny "prednú líniu konfrontácie" s Ruskom.

USA podpísali s Ukrajinou dohodu o poskytnutí úverových záruk

Spojené štáty podpísali dnes s Ukrajinou dohodu o poskytnutí úverových záruk vo výške dve miliardy dolárov. Cieľom je pomôcť Kyjevu so sociálnymi výdavkami na rok 2015, informovala agentúra Reuters.

Po podpise dohody s ukrajinskou ministerkou financií Natalijou Jareskovou sa šéf amerického rezortu financií Jack Lew zmienil o ruskej podpore separatistov na východe Ukrajiny, čo doviedlo USA a Európsku úniu k uvaleniu sankcií voči Moskve. Lew v Kyjeve vyhlásil, že Spojené štáty sú proti "ruskej agresii".

"Sme stále pripravení urobiť viac, ak to bude nevyhnutné. Za týmto účelom budeme pracovať s našimi spojencami, aby sme zvýšili tlak na Rusko," dodal americký minister.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu