Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Neutralita Ukrajiny je už minulosťou, separatisti začali zoštátňovať podniky!

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal dnes zákon o zrušení neutrálneho štatútu krajiny, informovala agentúra DPA.

Porošenko podpísal dokument počas tlačovej konferencie v Kyjeve, ktorú vysielali naživo televízie. Sľúbil, že iniciuje reformy, ktoré umožnia Ukrajine splniť štandardy Severoatlantickej aliancie. Potom sa podľa jeho slov uskutoční referendum o vstupe Ukrajiny do NATO.

Porošenko taktiež oznámil, že 15. januára sa v Astane, metropole Kazachstanu, uskutoční schôdzka v tzv. normandskom formáte.

"Môj diplomatický rok sa začne v Astane 15. januára, kde sa uskutoční stretnutie v normandskom formáte," uviedol Porošenko.

Zmienený formát podľa agentúry TASS vznikol v júni tohto roka, keď sa pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii stretli Porošenko, ruský prezident Vladimir Putin, francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Štvorica diskutovala o ukrajinskej kríze.

Luhanskí separatisti začali zoštátňovať strategické podniky

Samozvaná Luhanská ľudová republika (LĽR) začala zoštátňovať strategicky dôležité podniky, aby podporila infraštruktúru, oznámil dnes jej prezident Igor Plotnickij.

Republika bude podľa neho kontrolovať aj opustené podniky. "Sú tu zariadenia, ktoré sú podstatné pre aktivity republiky a nemali by zostať nevyužité. Ak majitelia opustili svoje podniky a utiekli, zoberieme ich pod kontrolu a uvedieme do prevádzky," citovala agentúra TASS Plotnického.

Priblížil, že zoštátňovanie sa týka podnikov či baní, ktoré sú hlavnými zamestnávateľmi v najväčších mestách. V LĽR podľa neho vybudujú nový ekonomický model. Poznamenal, že ešte niekoľko mesiacov budú prebiehať všetky platby v ukrajinských hrivnách, avšak "úsilie ukrajinských úradov zruinovať svoju ekonomiku" môže podľa neho viesť k tomu, že LĽR zavedie zónu s viacerými menami. Plotnickij nedávno tvrdil, že republika bude používať v dlhodobom horizonte ruský rubeľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu