Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ukrajinský parlament zrušil neutralitu krajiny, smeruje do NATO: Blesková odpoveď Ruska!

Porošenko nabral smer Západ. Zobraziť galériu (3)
Porošenko nabral smer Západ. (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský parlament dnes schválil zákon o ukončení doterajšieho neutrálneho štatútu krajiny a pokračovaní úsilia o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Rozhodnutie Ukrajiny zriecť sa doterajšieho neutrálneho štatútu a pokračovať v úsilí o členstvo v Severoatlantickej aliancii je nepriateľským krokom voči Rusku. Povedal to dnes v reakcii na hlasovanie ukrajinského parlamentu ruský veľvyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Andrej Kelin. Podľa Sergeja Lavrova je toto rozhodnutie Ukrajiny kontraproduktívne.

Pre pozmeňovaní návrh hlasovalo 303 poslancov, čo je o 77 viac, než je minimálny počet hlasov potrebných pre jeho vstúpenie do platnosti. Ukrajinský prezident Petro Porošenko minulý týždeň v stredu počas návštevy poľského parlamentu oznámil, že sa rozhodol nasmerovať svoju krajinu na kurz k euroatlantickej bezpečnostnej integrácii.

Porošenko vtedy tiež oznámil, že po návrate do Kyjeva predloží ukrajinskému parlamentu návrh na ukončenie neutrálneho štatútu Ukrajiny. Ukrajinský prezident ďalej povedal, že jeho cieľom tiež je, aby jeho krajina v roku 2020 podala prihlášku do Európskej únie. Rusko považuje snahy Ukrajiny o vstup do západnej vojenskej aliancie za nebezpečenstvo pre svoju bezpečnosť, pripomína agentúra DPA.

Rozhodnutie Ukrajiny je nepriateľským krokom voči nám

"Je to nepriateľský krok voči nám. Tento politický vektor iba otrávi a vyostrí vzťahy," povedal diplomat Andrej Kelin, ktorého citovala agentúra Interfax. "Naše dvere sú otvorené a Ukrajina, ak o to požiada a splní normy a nevyhnutné zásady, sa stane členom NATO," povedal podľa agentúry Reuters jeden z hovorcov NATO v Bruseli po hlasovaní ukrajinského parlamentu.

Zrieknutie sa neutrálneho štatútu Ukrajiny je podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Pavla Klimkina rozhodnutie, ktoré ju nasmeruje smerom k Európe a Západu. "Toto povedie k začleneniu sa do Európskej únie a euroatlantického priestoru," povedal Klimkin pred hlasovaním v tamojšom parlamente.

Ukrajinský parlament dnes schválil zákon o ukončení doterajšieho neutrálneho štatútu krajiny a pokračovaní úsilia o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Pre pozmeňovaní návrh hlasovalo 303 poslancov, čo je o 77 viac, než je minimálny počet hlasov potrebných pre jeho vstúpenie do platnosti.

Štatút neutrality štátom bráni v začleňovaní sa do vojenských aliancií. Ukrajina ho na nátlak Ruska prijala v roku 2010, napísal spravodajský server BBC.

Ukrajinské upustenie od štatútu neutrality je kontraproduktívne

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov označil dnes rozhodnutie ukrajinského parlamentu vzdať sa štatútu neutrality za kontraproduktívne. Podľa neho sa tým iba zvýši napätie v súvislosti s krízou na východe Ukrajiny, napísala agentúra Reuters. "Je to kontraproduktívne. Iba to povedie k eskalácii konfrontácie a k vytvoreniu ilúzie, že sa hlboká vnútorná ukrajinská kríza dá vyriešiť prijatím takéhoto zákona," povedal Lavrov, ktorého citovala agentúra TASS.

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (3)
Sergej Lavrov  (Zdroj: SITA)

Ukrajinský parlament dnes schválil zákon o ukončení doterajšieho neutrálneho štatútu krajiny a pokračovaní úsilia o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Pre pozmeňovaní návrh hlasovalo 303 poslancov, čo je o 77 viac, než je minimálny počet hlasov potrebných pre jeho vstúpenie do platnosti. Kyjev prvýkrát oznámil svoj zámer uchádzať sa o ochranu Severoatlantickej aliancie v auguste tohto roka po tom, ako sa podľa jeho slov ruská armáda otvorene zapojila do vojny separatistov vo východných oblastiach Ukrajiny, napísal Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu