Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

NATO podľa Moskvy prinútilo Ukrajinu vzdať sa neutrality

Anatolij Antonov
Anatolij Antonov (Zdroj: YouTube)

MOSKVA - Severoatlantická aliancia naliehala na Ukrajinu, aby sa vzdala svojho doterajšieho neutrálneho statusu a aby sa usilovala o užšie väzby s NATO. V rozhovore s agentúrou Interfax to vyhlásil námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov, podľa ktorého rozhodnutie Kyjeva "ešte viac zhorší terajšiu situáciu". Ukrajinský parlament o zrušení neutrality a o záujme o členstvo v NATO rozhodol v utorok.

"Rozhodnutie ukrajinského parlamentu vzdať sa neutrálneho statusu ešte viac zhorší už aj tak zložitú situáciu," citovala Antonova agentúra Reuters. "Krajiny NATO kvôli tomuto kontraproduktívnemu rozhodnutiua vytvárali na Kyjev nátlak, aby sa Ukrajinu pokúsili zmeniť na frontovú líniu konfrontácie s Ruskom."
 
Už v utorok kritizoval rozhodnutie ukrajinského parlamentu ruský premiér Dmitrij Medvedev. Podľa neho bol krok ukrajinských zákonodarcov unáhlený a navyše znamená, že sa Ukrajina stáva možným vojenským rivalom Ruska. O vstup do NATO Ukrajina zatiaľ niekoľko rokov žiadať nebude, najskôr chce prejsť na štandardy a regule aliancie. Rozširovania NATO však Rusko považuje za ohrozenie svojej bezpečnosti.
 
Vzťahy medzi Kyjevom a Moskvou sú v súčasnej dobe na bode mrazu, pretože Ukrajina a Západ obviňujú Kremeľ z podpory proruských separatistov na Donbase. Rusko tieto obvinenia odmieta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu