Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Šéf Luhanska požiadal o rozšírenie osobitného štatútu Donbasu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV – Šéf východoukrajinskej Luhanskej oblasti požiadal parlament v Kyjeve, aby rozšíril zákon o osobitom štatúte Donbasu na ďalšie okresy v oblasti.

Oznámila to dnes ruská agentúra TASS.  Najvyšší predstaviteľ Luhanskej oblasti Hennadij Moskaľ svoju žiadosť tlmočil formou listu adresovaného predsedovi Verchovnej rady Oleksandrovi Turčynovovi. Osobitný štatút by mal byť podľa Moskaľa rozšírený aj na okresy, mestá a dediny, ktoré sú formálne pod kontrolou vládnych síl, ale prakticky sú mimo dosah štátnych orgánov Ukrajiny. 

Moskaľ v tejto súvislosti zdôraznil, že počas konfliktu na východe Ukrajiny sa predstavitelia 129 miest a dedín v regióne pridali na stranu proruských separatistov. Mnohé z nich sa momentálne nachádzajú na území kontrolovanom ukrajinskou armádou, fakticky tam však nie je možné vykonávať štátnu a obecnú správu. Nie je možné zvolávať zasadnutia okresných, mestských a obecných rád, chýbajú tam primátori i starostovia. "Všetci utiekli do Ruska alebo sú členmi milícií," uviedol Moskaľ. Tamojšie miestne orgány bude podľa neho potrebné znovu konštituovať. 

Kontroverzne vnímaný zákon o udelení osobitného samosprávneho režimu niektorým častiam Doneckej a Luhanskej oblasti začal platiť 18. októbra po tom, ako ho schválil ukrajinský parlament a podpísal prezident Petro Porošenko. Dočasná legislatíva má platiť tri roky. Častiam Donbasu kontrolovaným separatistami okrem iného zaručuje vyššiu úroveň samosprávy, rovnocenné postavenie ruštiny, amnestiu pre účastníkov konfliktu, ako aj konanie predčasných komunálnych volieb. Ruský prezident Vladimir Putin označil zákon, odmietaný niektorými separatistami a časťou ukrajinskej spoločnosti, za krok správnym smerom. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu