Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Trapas ruskej vlády: Ukrajincov obvinila z vojnového zločinu, bol to omyl

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Chyba v komunikácii s krajanmi na východe Ukrajiny priviedla do nepríjemnej situácie ruské ministerstvo zahraničia. Jeho šéf Sergej Lavrov na tlačovej konferencii v Moskve obvinil západné štáty, že zamlčujú informáciu o štyroch stovkách ľudí pochovaných v masovom hrobe pri Donecku. Vodca povstalcov Andrej Purgina ale medzitým svoju utorkovú informáciu vzal späť s tým, že ide o nedorozumenie: mŕtvych tiel nebolo 400, ale deväť.

"Vyšetrovanie ešte len začína, upozornili sme na to Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), Radu Európy i OSN," povedal na tlačovej konferencii v Moskve Lavrov. "Je to desivá tragédia, očividne vojnový zločin. Tiel objavených pri Donecku sú už štyri stovky. Očakávame, že západné metropoly tento raz nezamlčia tieto donebavolajúce fakty," povedal ruský minister. 

Počas jeho tlačovej konferencie prišla však z Donecku správa o dementi zo strany Purgina. "Zle nás pochopili a informácia sa nakoniec rozšírila mylná," vyhlásil vicepremiér doneckej separatistickej vlády. Počet 400 mŕtvych sa podľa neho vzťahuje na celkové množstvo tiel, ktorá leží v doneckých márniciach a ktoré zatiaľ nebola identifikovaná. Povstalci podľa Purginu požiadali Moskvu, aby im pomohla s analýzami DNA. 

V obci Makijivka pri Donecku, kde bol v minulých dňoch nájdený hromadný hrob, ležalo podľa Purginu v skutočnosti deväť mŕtvych. Ich vrahmi boli údajne vojaci ukrajinskej armády. Päť mŕtvych bolo príslušníkov povstaleckých jednotiek, zvyšní štyria boli podľa Purginu civilisti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu